De Smidse opent zaterdag deuren

MINIVERSIE LA BOQUERIA IN BARCELONA IN GERENOVEERDE SMEDERIJ

De Smidse werd gisteren officieel geopend. Vanaf zaterdag kan het grote publiek de food market ontdekken.
Vertommen De Smidse werd gisteren officieel geopend. Vanaf zaterdag kan het grote publiek de food market ontdekken.
Hoewel het een miniversie van de beroemde 'Boqueria' in Barcelona is, twijfelt niemand eraan dat De Smidse een 'food market' is die kwaliteit en stijl combineert op een manier die nooit eerder is gezien. "Waar anders kan je de beste Italiaanse chef van het land én de beste slager van België onder één dak vinden?!", zegt Vic Haenen van ViRiX.

Toen projectontwikkelaar ViRiX begin 2012 verschillende gronden en eigendommen van AB InBev langs de Sluisstraat, Mechelsestraat, Vaartkom en Vaartstraat in handen kreeg, durfde niemand vermoeden wat er anno 2017 is gerealiseerd. Uiteraard veel wooneenheden, maar ViRiX gaat naar eigen zeggen "voor projectontwikkeling versie 2.0". Lees: een gebouw biedt méér dan alleen huisvesting. Die filosofie werd al duidelijk in projecten zoals Studentenresidentie #94 en kunstenaarsatelier Cas-Co, maar De Smidse langs de Vaartstraat en de Sluisstraat is de kroon op het werk.


Gisteren werd het project - in het gebouw waar in een ver vervlogen tijd de hoefijzers van de paarden van 'de Stella' gesmeed werden - officieel voorgesteld. Een meer dan geslaagd project, want de Smidse is een toonbeeld van renovatie volgens de regels van de kunst. Ook qua aanbod is de nieuwe food market, die nu zaterdag de deuren opent voor het grote publiek, een aanwinst voor Leuven.

Van apéro tot yoga

Op het menu: onder meer de eerste APEROBAG-store van televisiekok Jeroen De Pauw, de verpakkingsvrije voedingswinkel Content, Floxx, L'atelier de Séraphine en Saja Yoga. Verder biedt De Smidse ook onderdak aan toppers zoals koffiebranderij ROM, culinaire slagerij De Kapblok en keert de populaire kapperszaak Caffee Coiffee terug naar Leuven. Tot slot is er ook nog Ristorante Rossi met chef Felice Miluzzi die deze week nog werd bekroond als beste Italiaanse chef van het land. "Dit is een fantastische prestatie van alle mensen die betrokken zijn bij De Smidse. Wie weet, schrijf ik me ooit -na mijn pensioen als burgemeester- nog wel in voor de yoga om de stress van 24 jaar Leuvense politiek van me af te schudden", aldus een meer dan tevreden Louis Tobback (sp.a).


Ook bij de handelszaken overheerst enthousiasme. "Koffiebranderij ROM viert het 50-jarig bestaan met de opening van een nieuw winkelconcept en onze koffiebar 'coffee & more'", klinkt het. Ook Erwin Mertens, één van de voortrekkers in De Smidse, ziet het concept volledig zitten. "We bieden de klanten hier een ruime keuze aan kwaliteitsproducten. Uniek in deze stad", aldus de man die het tot 'Eerste Beenhouwer van België' schopte in de bekende Meesterschapwedstrijd.


Voor Vic Haenen van ViRiX is alvast één ding duidelijk. "Barcelona heeft La Boqueria, Leuven heeft De Smidse. Waar anders in dit land kan je de beste slager en de beste Italiaanse chef samen onder één dak vinden met nog zoveel andere topproducten in de aanbieding? Nergens!"