De Chinezen terug aan Vaartkom

CREATIEVE SECTOR ZIET OPNIEUW KANSEN IN DIJLESTAD

Productiehuis De Chinezen komt terug naar Leuven.
Foto Vertommen Productiehuis De Chinezen komt terug naar Leuven.
Productiehuis De Chinezen is terug in Leuven. Voorlopig zitten de programmamakers nog in hun boot 'De Spits' op de Vaart, maar drijvende kracht Elke Neuville leeft op goede hoop om binnenkort ook een ruwe silo aan de Vaartkom in te nemen met haar team. "We konden niet anders dan terugkeren naar onze originele locatie. Er beweegt veel in Leuven voor de creatieve sector", klinkt het.

Het is niet eens zo lang geleden dat de stad Leuven geconfronteerd werd met een vlucht van creatief talent. Gepassioneerde creatievelingen gingen richting Gent of Antwerpen en aan de basis van 'emigratie' lag een gebrek aan ruimte. Zowel schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a) als kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) zagen al snel in dat er iets moest gebeuren om Leuven opnieuw op de kaart te zetten voor creatieve beroepen. De weg vooruit was meer ruimte voor creatieve bedrijven en daar is ondertussen werk van gemaakt.

Innovatie

Productiehuis De Chinezen ontstond in Leuven maar moest haar thuisbasis in het Hungariagebouw verlaten omdat er appartementen van werden gemaakt. Een stevige tegenslag voor Elke Neuville en haar team, maar Neuville is er de vrouw niet naar om snel op te geven. Volgens de drijvende kracht achter De Chinezen beweegt er ondertussen wel wat in Leuven qua innovatie en creativiteit. Dat was meteen ook de reden om terug te keren naar 'huis'. "Creatievelingen zijn rare wezens. Ze gedijen niet zomaar op eender welke plek en al zeker niet op een grijs bedrijventerrein omgeven door groothandelaars in tegels en matrassenkoningen", zegt Elke Neuville. "Vandaar dat we zo kieskeurig waren en zijn bij de zoektocht naar een definitieve stek voor De Chinezen. Het moest een plek zijn die zo hard leek op de Leuvense Vaartkom dat we uiteindelijk niet anders konden dan weer in de Leuvense Vaartkom belanden. Nu steken we onze voet al in het water via onze boot 'De Spits' en hopelijk binnen afzienbare tijd ook in een gebouw in Leuven. Geen afgelikt kantoorgebouw maar wel een ruwe silo die groot genoeg zal zijn om nog andere 'dakloze' of zoekende creatieve vrienden uit te nodigen. We willen er een plek van maken waar goede ideeën kunnen rijpen over de sectoren heen", besluit Elke Neuville die met De Chinezen onder meer programma's zoals Ten Oorlog, De Noodcentrale en Radio Gaga maakte.

Essentieel

Voor de Leuvense bestuursploeg is de terugkeer van De Chinezen en de komst van andere jonge creatieve bedrijven naar Leuven een opsteker. Toch ligt er nog werk op de plank om Leuven nog meer in beeld te brengen als een stad waar creatievelingen elkaar kunnen 'bestuiven'.


"We willen nog meer werk maken van betaalbare ruimte en ondersteuning voor innovatieve en creatieve bedrijven. Dat willen we doen aan de Vaartkom maar ook op andere locaties. Creativiteit is essentieel voor een innovatieve en bruisende stad. Waar veel mensen samenkomen, vermenigvuldigt talent zich. Een aantrekkelijk klimaat betekent ook omgevingen creëren waar mensen elkaar tegenkomen en elkaar inspireren. Het gevoel dat in Leuven veel mogelijk is, stimuleert momenteel een bloeiende creatieve economie. Er beweegt al veel in de stad en we moeten eraan werken dat er nog veel meer zal bewegen. Leuven is alvast niet meer het provinciestadje dat het vroeger was want er hangt een sfeer die je misschien eerder in steden als Kopenhagen of Berlijn verwacht", besluiten de schepenen Ridouani en Vandevoort.