Chauffeur De Lijn leert kinderen lesje na belletje trek: groep leerlingen mag twaalf halten niet afstappen

DERTIG TIENERS OP BUS STRANDEN AAN EINDHALTE IN TERVUREN

Karima Daoura is niet te spreken over wat een buschauffeur van De Lijn haar zoon heeft aangedaan.
Vertommen Karima Daoura is niet te spreken over wat een buschauffeur van De Lijn haar zoon heeft aangedaan.
Een buschauffeur van De Lijn is woensdag na schooltijd zijn boekje te buiten gegaan. "Nadat een jongen in Leefdaal belletje trek had gedaan en er niemand wilde afstappen, is de man tot het eindpunt in Tervuren doorgereden. Dertig schoolkinderen zijn zo'n twaalf haltes verder meegevoerd", vertelt Karima Daoura (40), mama van de 11-jarige Nassim. De Lijn betreurt de feiten.

De 11-jarige Nassim was woensdag zoals elke dag op de schoolbus van De Lijn naar huis gestapt. Lijn 526 gaat van het Heilig Hartinstituut in Heverlee naar Tervuren. Maar Nassin reed, net als dertig andere schoolgenootjes, de halte gewoon voorbij. De reden? Een ziedende buschauffeur.


"Een van de jongeren, iemand van het vijfde middelbaar, had belletje trek gedaan na een weddenschap. Dat gebeurde aan de halte aan bakkerij Vandereet in het centrum van Leefdaal. Toen er niemand wilde afstappen, stelde de chauffeur de kinderen voor een ultimatum: of er zou iemand afstappen, of de bus zou verder rijden tot de eindhalte. Tien minuten is hij blijven staan aan de bakkerij, op het midden van de weg. Geen auto kon er nog langs. Toen er uiteindelijk niemand uitstapte, is de man verder gereden", vertelt Karima, mama van Nassim.


Daarop liet de man een twaalftal haltes, goed voor zo'n vijf à zes kilometer, links liggen. De dertig schoolkinderen strandden aan de eindhalte in Tervuren. "Veel jongeren hebben hem nog gesmeekt om te stoppen, maar de man riep dat iedereen bij hem uit de buurt moest blijven. Bovendien begon hij ook nog eens gevaarlijk snel te rijden. Eenmaal in Tervuren moesten alle kinderen hun ouders of grootouders optrommelen", vertelt Karima.

Excuses

Vervoersmaatschappij De Lijn is op de hoogte van de feiten en betreurt het voorval. "Wij hebben klachten binnengekregen over dit voorval. En terecht: het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat die leerlingen zomaar tot een eindpunt worden meegenomen. Onze chauffeur beseft dat hij hierbij in de fout is gegaan. Hij heeft niet op een gepaste wijze gereageerd en daar wensen wij ons samen voor te verontschuldigen. Wij gaan alle ouders die zich kenbaar hebben gemaakt hiervoor een brief schrijven of opbellen om onze uitdrukkelijke excuses aan te bieden. En wij zullen er ook voor zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt", vertelt Joachim Nijs van De Lijn Vlaams-Brabant. Wat er met de chauffeur zal gebeuren, is vooralsnog onduidelijk.

Karima en nog heel wat andere ouders zijn niet opgezet met het gedrag van de buschauffeur. "Ik kan me inbeelden dat het niet eenvoudig is om met een bus vol kinderen te rijden, maar die man heeft volkomen verkeerd gereageerd. Het is duidelijk dat die man niet de juiste persoon is om met kinderen rond te rijden", besluit Karima.