Carl Devlies lijsttrekker voor CD&V

KARIN BROUWERS DUWT LIJST ELS VAN HOOF EN DIRK VANSINA OP PLAATS 2 EN 3

CD&V gaat met eerste schepen Carl Devlies als kopman naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Plaats twee en drie worden ingenomen door parlementslid Els Van Hoof en schepen Dirk Vansina. Vlaams parlementslid Karin Brouwers zal de lijst duwen. Devlies zal in 2018 de strijd aangaan met onder meer schepen Mohamed Ridouani (sp.a) en wellicht Rik Daems (Open Vld).

De strijd voor de Leuvense burgemeesterssjerp in 2018 krijgt stilaan vorm. Meerderheidspartij sp.a duidde in december vorig jaar al Mohamed Ridouani aan als opvolger van Louis Tobback als kopman op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Net geen jaar later maakt nu ook huidig coalitiepartner CD&V de lijsttrekker bekend. Zoals verwacht kiest de partij voor Carl Devlies, die zowel nationaal als regionaal veel ervaring op de teller heeft staan. CD&V kiest dus niet voor verjonging, maar dat is volgens partijvoorzitster Christiane Vanautgaerden-Vanneck helemaal geen probleem. "We hebben een sterke ploeg met ervaren en minder ervaren mensen. We gaan naar de kiezer met een goede mix en met mensen die allemaal een hart hebben voor Leuven. Ik ben ervan overtuigd dat we met Carl als kandidaat-burgemeester de juiste keuze maken voor een nog beter Leuven na 2018."


Carl Devlies zelf gaat de uitdaging met veel positivisme tegemoet. "Ik heb een hart voor Leuven. Dat heb ik altijd al gehad. Mijn liefde voor de politiek situeert zich vooral op het regionale niveau. Het klopt natuurlijk dat ik ook nationaal actief ben geweest, onder meer als parlementslid en als staatssecretaris. Ook toen was ik Leuven niet vergeten, maar een job als staatssecretaris weiger je nu eenmaal niet. Voor de verkiezingen van 2018 ben ik bijzonder hoopvol want ik kan rekenen op een ervaren ploeg. Over ons programma wil ik nu nog niets zeggen, daar is nog tijd voor. We gaan wel zeker en vast voor een beter Leuven met veel inspraak voor de burger."

Eerder onverwacht

Wat die ervaren ploeg betreft heeft lijsttrekker Devlies alvast gelijk. CD&V koos zoals gebruikelijk voor een vrouw op plaats twee. Die is weggelegd voor parlementslid Els Van Hoof. Zij staat onder meer bekend als een voorvechter van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Plaats drie gaat dan weer naar huidig schepen Dirk Vansina, zoon van voormalig burgemeester Alfred Vansina. Opvallend gegeven: Vlaams parlementslid en ex-schepen van Leuven Karin Brouwers neemt eerder onverwacht de positie van lijstduwer voor haar rekening. Over de andere plaatsen op de verkiezingslijst is voorlopig nog niets bekend. "We hebben nog voldoende tijd om die in te vullen", zegt partijvoorzitster Christiane Vanautgaerden-Vanneck. Schepen Erik Vanderheiden en OCMW-voorzitter Herwig Beckers weten dus nog niet op welke plaats zij terecht zullen komen.

Groen ook nog onduidelijk

Feit is alleszins dat Carl Devlies als kopman voor CD&V het in 2018 zal moeten opnemen tegen collega-schepen Mohamed Ridouani (sp.a). Wellicht zal Open Vld Rik Daems in de strijd gooien als lijsttrekker. Bij oppositiepartij Groen is nog niet duidelijk wie het voortouw zal nemen in de strijd voor de burgemeesterssjerp in Leuven. Het blijft echter vooral uitkijken naar de kopman die N-VA in stelling zal brengen. Wordt het alsnog Theo Francken of kiest de grootste oppositiepartij voor volksvertegenwoordiger Lorin Parys, parlementslid Renate Hufkens of fractieleider Zeger Debyser? Een groot vraagteken zonder antwoord.