Ga naar de mobiele website
^ Top

Buschauffeur erkent halte niet: kleuters moeten halfuur stappen

SPEELPLEINWERKING MOET KINDJE MET SPIERZIEKTE HELE WEG DRAGEN

De kindjes aan de bewuste halte.
Foto Vanderveken De kindjes aan de bewuste halte.
De speelpleinwerking van Leuven is gisteren een half uur te laat aangekomen bij kinderboerderij Het Ollemanshoekje in Herselt. Reden? De buschauffeur van De Lijn wilde de groep van 25 kleuters niet afzetten aan de halte voor de kinderboerderij. "Daar stop ik nooit", zei hij doodleuk tegen de groep.

Wat een leuke uitstap naar de kinderboerderij in het Kempische Herselt moest worden, begon in mineur. "We hadden op voorhand onze reisroute volledig uitgestippeld. Normaal zouden we om iets voor 10.30 uur voor de deur van kinderboerderij Het Ollemanshoekje arriveren. Toen ik op het belletje drukte, reed de chauffeur echter gewoon door. 'Ik stop daar nooit', zei hij doodleuk. Pas aan de volgende halte konden we uitstappen", zegt Yana Moels van de speelpleinwerking Leuven. "Maar toen moesten we 500 meter te voet stappen. Met 25 kinderen van 3 en 4 jaar oud is dat écht niet evident. Zeker niet omdat een van onze kindjes een spierziekte heeft en al heel moeilijk kan stappen. Een van ons heeft het meisje de hele tijd moeten dragen. We hebben op die manier echt heel veel tijd verloren, want we waren pas om 11 uur aan de kinderboerderij", vertelt Yana. "Het vreemdste aan de zaak was dan nog dat de buschauffeur zei 'als jullie straks terug naar Leuven gaan, stopt de bus daar wel'. We begrijpen er niks van. We gaan direct contact opnemen met De Lijn, want dit kan écht niet. Het is trouwens al de tweede keer dat we dit meemaken. Vorig jaar heeft onze speelpleinwerking exact hetzelfde meegemaakt aan Het Ollemanshoekje. Toen moest onze groep ook zo ver wandelen. In de gietende regen dan nog."


Martine Peeters, de eigenares van Het Ollemanshoekje, heeft zelf ook haar buik vol van de buschauffeurs van De Lijn. Het probleem sleept dan ook al bijna drie jaar aan. De halte werd speciaal op vraag geplaatst voor de kinderboerderij omdat er vaak groepen met de bus naartoe komen. Zo kunnen ze direct voor de deur uitstappen in plaats van nog honderden meters te moeten wandelen. "Die halte is een supergoed initiatief, maar zoals ze nu gebruikt wordt, zou ze er beter niet staan, want heel wat buschauffeurs houden er gewoonweg geen rekening mee", zegt Martine Peeters. "Buschauffeurs van De Lijn zeggen telkens dat ze die halte niet kennen of dat ze er niet mogen stoppen, terwijl het een gewone halte is. Mijn kinderen hebben al vaak honderden meters moeten wandelen omdat de buschauffeur hen niet wilde afzetten aan de halte. Voor mijn eigen kinderen vind ik dat nog niet zo'n groot probleem, want een beetje wandelen kan geen kwaad. Maar als de buschauffeurs dat bij groepen kinderen lappen, word ik wel kwaad, want voor hen is de halte er net gekomen."

Er verandert niets

De vrouw is al herhaaldelijk gaan klagen bij De Lijn. "Maar het enige antwoord dat ik krijg, is 'we gaan het bekijken en we zullen de chauffeurs erop wijzen'. Het haalt gewoon niks uit. Hoe vaak ik al gereclameerd heb, er verandert niks. Ik krijg zelfs geen excuses. Dit is echt heel slechte reclame voor De Lijn", zegt de vrouw.

Onderzoek

"Het lijkt mij zeer vreemd en onrealistisch dat een chauffeur van ons zomaar een halte zou voorbijrijden. Zoiets zou niet kunnen en mogen gebeuren, want al onze chauffeurs worden gewezen op de haltes van hun lijn", reageert woordvoerder Marc Deschuyter van De Lijn provincie Antwerpen. "We zullen het alleszins onderzoeken."


Een jaar geleden, toen de kleuters door de gietende regen moesten, zou De Lijn de situatie ook onderzoeken en de chauffeurs wijzen op de halte. Tot nu toe dus zonder resultaat.Meld een bug