Beleuvenissen slankt af tot 3 pleinen

STADSFESTIVAL ENKEL NOG OP OUDE MARKT, GROTE MARKT EN VISMARKT

Vertommen
De stad Leuven heeft de grote lijnen bekendgemaakt van Beleuvenissen nieuwe stijl. Nadat eerder de traditionele data al aangepast werden, blijkt dat nu ook twee van de vijf pleinen geschrapt worden. Enkel de Oude Markt, Grote Markt en Vismarkt blijven over. Dat laatste wordt ook een dansplein, dat drie avonden ingepalmd wordt door Radio Modern. De eerste grote naam is inmiddels ook bekend: op 18 juli staat Clouseau op de Oude Markt.

Beleuvenissen vindt al jaar en dag plaats op de vier vrijdagen in juli, maar eerder werd al bekendgemaakt dat het stadsfestival nu opschuift naar 18 en 25 juli en 8 augustus. Zo probeert het stadsbestuur wat meer structuur in de 'zomer van Leuven' te krijgen, met elk weekend wel ergens een feestje. Op 11, 12 en 13 juli is er nog Leuven in Scène, op 3 augustus Hapje Tapje, op 15 augustus Marktrock en eind augustus een herdenkingsplechtigheid voor WOI. Dat laatste evenement wordt volgend jaar vermoedelijk weer vervangen door een vierde luik van Beleuvenissen.


Niet alleen de timing, maar ook de locatie wordt onder handen genomen. Terwijl de bezoekers tot vorig jaar optredens op vijf pleinen voorgeschoteld kregen, vallen het Hogeschoolplein en Mathieu De Layensplein dit jaar weg. "Om budgettaire redenen moeten we ons programma beperken", verklaart schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina (CD&V). "We schrappen het De Layensplein omdat de muziek daar vaak interfereerde met die van de Grote Markt. Het Hogeschoolplein verdwijnt omdat de handelaars daar niet allemaal blij waren met een podium. Maar op de drie pleinen die we overhouden, plannen we wel drie grote namen." Het Vounckpleintje, waar brasserie Domus optredens organiseert, kan gewoon behouden blijven.

Vertommen

Dansfeesten

Ook de muziekstijlen veranderen tijdens deze 26ste editie. "Tot vorig jaar vulden we elke vrijdag in met een ander genre", vervolgt Vansina. "Dat verschilde wel eens per jaar, maar de grote lijnen bleven vaak dezelfde: jazz, folk, tropical, lage landen en special. Daar maken we dit jaar komaf mee, omdat het ons vaak beperkte in onze keuzes. Deze keer programmeren we alles door elkaar, al wordt de Vismarkt wel ons dansplein. Daar programmeren we dansfeesten met knallende livebands, swingfestijnen met vintage big bands en Zuid-Afrikaanse exotische avonden. Dit jaar neemt Radio Modern de Vismarkt drie dagen in. Elke vrijdag wordt er voor een ander thema gekozen, maar de retrosfeer zal er wel altijd inzitten."

Clouseau

Het volledige programma wordt pas eind april bekendgemaakt, maar Leuven pakt nu al uit met de eerste grote namen. "Op 18 juli komt Clouseau nog eens langs op de Oude Markt", aldus Vansina. "Nog eens, want ze hebben er al vaker gestaan, onder meer in 1987 tijdens Marktrock. Wij zijn alleszins blij dat ze na hun sabbatperiode van drie jaar nog eens naar Leuven willen komen. En de jongens van Iet Me Ziel konden we nog eens overuitgen om op de Grote Markt op te treden. Lennaert Maes en Andries Boone maakten een soundtrack van onze stad en brengen tijdens Beleuvenissen weer een heleboel bekende Leuvenaars mee om de nummers te vertolken: Paul Michiels, Big Kill, Klaas Delrue, Stoomboot, Jonas Winterland,..."