Ga naar de mobiele website
^ Top

Beiaardcantus breekt record

LIEFST 3.500 STUDENTEN SCHUIVEN AAN OP HET LADEUZEPLEIN

Vertommen
Het Ladeuzeplein ontving gisteren liefst 3.500 studenten voor de vijfde beiaardcantus. Goed voor een wereldrecord, al lieten de organisatoren dat niet officieel vastleggen.

De beiaardcantus is altijd een knotsgekke bedoening: rijen en rijen tafels met studenten, die enkel uit hun codex (een boek met liedjesteksten) opkijken om hun pint bij te vullen of in één teug leeg te drinken. Ook deze keer draaide alles enkel om zingen op de tonen van de beiaard, en drinken. "Het was enorm", zegt Toon Huls, coördinator van de beiaardcantus bij LOKO. "In 2008 waren we met zo'n 2.000 studenten, nu zitten we aan 3.500. De tickets waren in een mum van tijd de deur uit. Alle stoelen zijn ook bezet, wat aangeeft dat iedereen ook effectief kwam opdagen. We lieten niets officieel vastleggen, maar we weten wel zeker dat het er 3.500 zijn. We hebben dus ook het wereldrecord 'cantusdeelnemers' verbroken. Dat stond op een dikke 3.000."


Al die bierliefhebbers en zangtalenten eisten natuurlijk een hele organisatie. "Als je 3.500 mensen tegelijk aan het drinken zet, dan weet je dat maatregelen nodig zijn", vervolgt Huls. "Je moet eerst en vooral voldoende drank op de tafels krijgen. Per ad fundum (een pint in één teug leegdrinken, red.) werden 16 tot 20 vaten bier verzet. Uiteraard konden we niet glas per glas gaan bijvullen. Dat losten we op door bierstewards in te schakelen, die grote kruiken bier over de tafels verdeelden. Alles samen bestelden we 300 vaten."


"Voorts moest ook de orde bewaard worden", aldus Huls. "Je zit daar tenslotte in een woonbuurt. Tijdens het evenement stonden 20 securitymedewerkers, 20 stewards en enkele agenten in voor een goede afloop. Nadien probeerden we iedereen zo snel mogelijk weg te krijgen. Om 22 uur moest het stil zijn en daarom organiseerden we elders een fuif, bij wijze van afleiding."

Vertommen

Beschaafd gebeuren

Hoewel het bier rijkelijk vloeide, bleven de tekenen van dronkenschap binnen de perken. Ook bij de vrouwelijke studenten, die bijzonder talrijk waren, maar opvallend goed hun mannetje konden staan. "Dat meisjes sneller dronken zijn? Onzin!", lachen Marie en Laura. "Wij kunnen evenveel pintjes verzetten, wat we trouwens elke avond in onze fakbar bewijzen." Ook Stephanie Gille van de Leuvense politie bevestigt dat de studenten het beschaafd hielden. "Alles is bijzonder rustig verlopen, zonder incidenten. Het plein was ook tijdig ontruimd. Dat zien we wel vaker met dergelijke evenementen: dat alles gecoördineerd verloopt."


Speciale gast was rector Rik Torfs, die als een heuse rockster handtekeningen moest uitdelen aan lange rijen studenten. Ook rechtenstudente Killiane liet haar codex signeren. "Hij schreef 'Killiane is geweldig'", glunderde ze. "Dat ga ik niet beamen, maar ik ben er wel heel blij mee (lacht)."

Vertommen


Meld een bug