Basisschool Pee & Nel ontruimd

DIKKE ZWARTE ROOK KOMT UIT MAZOUTKETEL KINDEREN MOGEN NA ENKELE UREN WEER BINNEN

De brandweer komt aan bij basisschool Pee & Nel.
Vertommen De brandweer komt aan bij basisschool Pee & Nel.
De klaslokalen van basisschool Pee & Nel zijn gistervoormiddag ontruimd nadat er dikke zwarte rook uit een mazoutketel kwam. De brandweer kon de lucht filteren en na enkele uren op de speelplaats konden de kinderen terug naar de lokalen. De Leuvense brandweer heeft wel de opdracht gegeven om de stookinstallaties te laten nakijken.

Eventjes paniek gisterochtend bij basisschool Pee & Nel, in de Jean-Baptiste Van Monsstraat in Leuven. "Omstreeks 7.30 uur hebben de mensen van de voorschoolse opvang mij gebeld en gezegd dat het naar mazout rook in onze gebouwen. Doordat een van de ketels van de centrale verwarming defect was, kwam er zwarte rook uit. De sturing van de verwarming wordt hier op de school zelf gedaan. Maar de preventieadviseur van de scholengroep besliste om de verwarming uit te zetten. Toen er een kwartiertje later terug rook uit de ketel kwam, hebben wij de brandweer gebeld", vertelt de 53-jarige directrice Annick Tricot.

Directeur Annick Tricot.
Vertommen Directeur Annick Tricot.

Asbest

Even vreesde de brandweer dat er zich asbest in het gebouw zou bevinden, maar die vrees bleek ongegrond. "De brandweer is een CO-meting komen uitvoeren en die was overal in orde, behalve in de kelder. Daarop hebben ze een pompmachine in de gang gezet. Alle klaslokalen werden voor onbepaalde tijd ontruimd. Ondertussen speelden de kinderen op de speelplaats. In de namiddag was de kust opnieuw veilig, en konden de kinderen terug les volgen", zegt Tricot. In totaal ging het om 192 kinderen. Ongeveer de helft daarvan zijn kleuters, de andere helft zijn kinderen van de lagere school.

Geen verwarming

"Zij hebben rook uit de schoorsteen zien komen, maar zij vonden het fantastisch om die brandweermannen hier te zien. De iets oudere leerlingen beseften ook wel dat dat niet volkomen normaal was, maar zij waren vooral benieuwd naar hoe dit precies is kunnen gebeuren", vertelt Tricot, die benadrukt dat ze geen enkel risico genomen heeft. "Met kinderen ben je voorzichtig. Zo simpel is dat. Wij hebben alle ouders ook een brief meegegeven met daarin de samenvatting van hetgeen hier gebeurd is. Zo moeten de ouders zich geen onnodige zorgen maken. We hebben hen wel gevraagd om hun kinderen een extra truitje aan te doen aangezien er momenteel nog geen verwarming is", geeft Tricot nog mee. Of er lang geen verwarming gaat zijn, is vooralsnog onduidelijk. "Daar wordt volop aan gewerkt, maar het is nog niet zeker of de verwarmingsketel hersteld of vernieuwd moet worden", aldus Tricot. Wordt vervolgd...