Ga naar de mobiele website
^ Top

Antoine Sweets sluit de deuren

ZAAKVOERDER PATRICK AUBRION GAAT WERELDWIJD MET LEKKERNIJEN

Zaakvoerder Patrick Aubrion in zijn zaak 'Antoine Sweets' in de Tiensestraat. Die zal op 22 september de deuren sluiten.
Foto Vertommen Zaakvoerder Patrick Aubrion in zijn zaak 'Antoine Sweets' in de Tiensestraat. Die zal op 22 september de deuren sluiten.
Antoine Sweets verlaat Leuven en ruilt de provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant in voor... de wereld. "Ik heb drie jaar lang mijn zaak in de Tiensestraat met veel liefde voor het vak uitgebouwd, maar nu is het tijd voor een nieuwe stap. Ik sluit de winkel en ga in het Brusselse op industriële schaal toplekkernijen maken voor de horeca en de luchtvaartmaatschappijen", zegt zaakvoerder Patrick Aubrion (44).

Veel liefhebbers van de lekkernijen die Aubrion uit zijn mouw toverde, zullen dat niet graag horen. "Dat kan ik me inbeelden", zegt hij zelf. "Ook ik zal Leuven, en de Tiensestraat in het bijzonder, heel erg missen, maar het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik moet de volgende stap zetten en helaas betekent dat het einde voor Antoine Sweets. Gedaan met winkeltje spelen... Ik bedoel dat niet arrogant, helemaal niet. Maar ik heb besloten om mijn lekkernijen op industriële schaal te gaan produceren in het Brusselse. De kwaliteit en de authenticiteit blijven hetzelfde, maar het gaan er wel meer zijn in de toekomst. Dat is simpelweg niet te combineren met een winkel."


Exit Antoine Sweets in de Tiensestraat dus en dat is wel degelijk een verlies voor de straat die de voorbije jaren een ware metamorfose onderging onder impuls van Koen Romain die er heel wat handelspanden liet renoveren. Dat de handelsruimte van Antoine Sweets al is verhuurd aan een nieuwkomer zegt eigenlijk alles over de populariteit van de beneden-Tiensestraat. Aubrion is naar eigen zeggen heel dankbaar voor de voorbije drie jaren in Leuven.

Luchtvaartmaatschappijen

"Zonder de winkel had ik nooit kunnen doen wat ik nu van plan ben met mijn lekkernijen", klinkt het. "Leuven was te klein voor mijn ambitie, maar groot genoeg om die ambitie nu waar te kunnen maken. Internationale ambities? Ja, uiteraard. Ik wil mijn ambachtelijke producten op een industriële schaal gaan produceren en vervolgens wereldwijd verdelen. De contacten met China, Japan en Amerika zijn al gelegd. Norwegian Airlines heeft ook al bevestigd dat ze mijn creaties willen aanbieden aan hun klanten en de onderhandelingen met vier andere luchtvaartmaatschappijen zijn lopende. Best spannend, maar ik heb er groot vertrouwen in dat ik onder de naam Patrick Aubrion de volgende stap in mijn carrière kan zetten. De naam Antoine klinkt minder internationaal, vandaar mijn keuze voor Patrick Aubrion."

'Antoine'

De naam 'Antoine Sweets' verwijst overigens naar Antoine Carême, die in de 18de eeuw de mille-feuilles perfectioneerde en de éclair van Pantanelli verbeterde. 'Antoine' verwijst eveneens naar Antoine Dufour, die op het einde van de 19de eeuw in zijn eerste chocoladeshop in Londen de truffel van zijn broer Louis wereldberoemd maakte. Of Patrick Aubrion op termijn ook wereldberoemd zal worden met zijn lekkernijen zal de toekomst uitwijzen, maar in Leuven was de chocolatier alvast meer dan een vaste waarde. Toch zullen de liefhebbers de truffels van Aubrion niet moeten missen. "Ik werk samen met horecazaken - in Leuven en daarbuiten - om een lekker truffeltje te serveren bij de koffie. Er komt vanaf oktober ook een webshop waar de mensen nog een zakje lekkernijen kunnen bestellen. Na een winkel met atelier kan ik alweer een droom van mijn bucketlist schrappen. Dat wil echter niet zeggen dat ik de klanten van het eerste uur in de steek laat. Integendeel, ik besef heel goed dat ik dankzij hun steun na 22 jaar in het vak een nieuwe weg kan inslaan. Het zal ook voor mij geen gemakkelijke dag worden als op 22 september de deur definitief sluit, maar in mijn hart weet ik dat het de juiste keuze is", besluit Aubrion.Meld een bug