Anatomisch theater opgefrist voor 500 jaar Vesalius

Rector Rik Torfs geeft uitleg in het theater, waar vooral de grote ramen opvallen.
Vertommen Rector Rik Torfs geeft uitleg in het theater, waar vooral de grote ramen opvallen.
Op de hoek van de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat opende het anatomisch theater gisteren opnieuw de deuren. Het gebouw werd opgefrist voor de 500ste verjaardag van Andreas Vesalius.

"Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat de wereldberoemde anatoom Andreas Vesalius geboren werd", vertelt Katlijn Malfliet, vicerector cultuur van de KU Leuven. "Hij veroverde in 1543 de wereld met zijn meesterwerk 'De Humani Corporis Fabrica', waarin een uiterst precieze omschrijving gegeven wordt van de binnenkant van een menselijk lichaam. Vesalius studeerde ooit voor arts in Leuven en in die tijd smokkelde hij wel vaker lijken van terdoodveroordeelden de stad binnen."


Na Vesalius werd anatomie een belangrijk vak in de opleiding geneeskunde en in 1744 besloot de Leuvense universiteit om een anatomisch theater te bouwen. "Tot dan vonden dissecties plaats in een kamer in de Universiteitshallen", vervolgt Malfliet. "Maar in 1744 kwam er dus een achthoekig gebouw met grote ramen voor veel lichtinval. Dat was ideaal voor studenten om dissecties bij te wonen. Vandaag vinden er al lang geen dissecties meer plaats, maar toch is het anatomische theater van Leuven een van de weinige ter wereld die bewaard zijn gebleven."


Reden genoeg dus voor de KUL om het gebouw op te frissen, onder meer met een likje verf. In het kader van de 500ste verjaardag van Vesalius zullen trouwens tussen 1 oktober 2014 en 18 januari 2015 een heleboel activiteiten plaatsvinden. Hét speerpunt wordt de Vesalius-tentoonstelling in museum M. Het menselijk lichaam zal daarnaast ook vaak aan bod komen in muziek, dans, theater, film, expo's, lezingen, stadswandelingen en hedendaagse kunst. Meer info op www.vesaliusleuven.be.


(KBH)

Een blik op het indrukwekkende plafond.
Vertommen Een blik op het indrukwekkende plafond.