15 maanden cel voor Roemeense dief die “geen Nederlands begrijpt”

De rechtbank in Leuven.
KAR De rechtbank in Leuven.
De strafrechter in Leuven heeft de gevangenisstraf van vijftien maanden bevestigd voor een Roemeense dief. De man had verzet aangetekend tegen een verstekvonnis omdat hij de Nederlandse taal niet machtig is en de dagvaarding niet begrepen had.

Tardelli M. pleegde in oktober 2017 twee diefstallen met geweld bij particulieren in Zoutleeuw en Mechelen. Telkens bedreigde hij de bewoners met een wapen. Op 27 juni van vorig jaar werd hij daarvoor bij verstek veroordeeld. De man tekende verzet aan omdat hij de dagvaarding niet begrepen had. Hij stelde dat hij alleen Roemeens, zijn moedertaal, en Frans spreekt. Volgens de rechtbank was er geen sprake van overmacht omdat hij de Nederlandse taal niet machtig is. “Nederlands is een van de drie officiële landstalen van België”, stelde de rechter. Op de zitting verklaarde Tardelli M. dat hij een advocaat had geraadpleegd maar dat die raadsman evenmin Nederlands sprak. “Niets hield u tegen om op zoek te gaan naar een tweetalige advocaat”, aldus de rechter.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.