1.000ste longtransplantatie in UZ

MARTINE JORDAENS WAS ALLEREERSTE PATIËNTE IN 1991

600 longtransplantpatiënten kwamen afgelopen weekend samen in Leuven.
Vertommen 600 longtransplantpatiënten kwamen afgelopen weekend samen in Leuven.
In het UZ Leuven zijn zaterdag meer dan 600 mensen samengekomen, die een longtransplantatie ondergingen. De teller staat intussen op 1.000 in het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux. Martine Jordaens was in 1991 de eerste patiënte. "Ik kreeg die dag een nieuw leven", vertelt ze.

Het UZ Leuven is de thuisbasis van het grootste longtransplantatiecentrum in de Benelux en dat centrum kan indrukwekkende cijfers voorleggen. De overlevingscijfers liggen bijna 30 procent hoger dan het gemiddelde wereldwijd. Het verbaast dan ook niet dat UZ Leuven jaarlijks een hoog aantal longtransplantaties uitvoert. Net voor de zomer werd de kaap van 1.000 bereikt en die mijlpaal was de aanleiding voor ruim 600 patiënten om afgelopen zaterdag in het UZ Leuven samen te komen.

Martine Jordaens kreeg 26 jaar geleden als eerste patiënte een hart-longtransplantatie in het UZ.
Vertommen Martine Jordaens kreeg 26 jaar geleden als eerste patiënte een hart-longtransplantatie in het UZ.

UZ als tweede thuis

Onder hen ook Martine Jordaens, de vrouw die 26 jaar geleden als eerste patiënte een gecombineerde hart-longtransplantatie kreeg in het UZ Leuven. Ze werd in 1975 geboren met aders die verkeerd waren aangesloten op de longen en haar ouders kregen de boodschap dat ze wellicht haar eerste verjaardag niet zou halen. Gelukkig draaide het anders uit. "Het UZ Leuven is altijd een beetje mijn tweede thuis geweest. Mijn gezondheid ging echter in die mate achteruit dat ik in 1991 als eerste ooit in het UZ Leuven een long- en harttransplantatie moest ondergaan. De operatie duurde zes uur en nadien verbleef ik drie maanden op de afdeling intensieve zorgen. Ik moest opnieuw leren ademen, leren stappen, mijn evenwicht terugvinden... maar mijn gezondheid werd beter. Momenteel moet ik alleen nog controles ondergaan. Het feit dat ik er nog ben, is dankzij de straffe artsen van het UZ Leuven en de goede zorgen van de verpleegsters. Ik kreeg een nieuw leven cadeau, een leven mét een toekomst. Na mij volgden nog vele longtransplantaties. Elke transplantatie is het begin van een nieuw leven."

Internationale top

Voor professor dokter Geert Verleden was de bijeenkomst van de 600 patiënten een bijzonder moment. Hij is medisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven en zag een hele evolutie sinds de operatie van Martine in 1991. Het ziekenhuis doet tegenwoordig 60 tot 70 longtransplantaties per jaar en behoort daarmee tot de zes Europese centra die meer dan 50 ingrepen per jaar uitvoeren. De vijfjaarsoverleving ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl die wereldwijd gemiddeld slechts 55 procent is. "Het is onze ambitie om door een verdere stijging van het aantal donoren op termijn tot 80 à 85 ingrepen per jaar te komen. Dankzij voortdurend vernieuwend onderzoek staan we internationaal aan de top", aldus Geert Verleden.

Mijlpaal

Ook professor Dirk Van Raemdonck, chirurgisch verantwoordelijke voor longtransplantaties, is tevreden. "Het magische cijfer 1.000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal", klinkt het. "We zijn er trots op dat we een van de grootste centra voor longtransplantaties in Europa zijn en het grootste van de Benelux."


De toekomst belooft overigens nog beter te worden, want het aantal donoren groeide sterk.