"Toekomst ligt bij innovatieve bieren"

DOOR BRAND GETROFFEN BROUWERSFAMILIE ORGANISEERT INTERNATIONAAL BIERFESTIVAL

André Janssens met zijn nieuwste product aan een geleende bottelmachine.
Ponsaerts André Janssens met zijn nieuwste product aan een geleende bottelmachine.
Bijna drie maanden na de hevige brand die bij de artisanale hoevebrouwerij Hof ten Dormaal woedde, smeden vader André Janssens en zijn twee zonen al volop plannen voor de heropbouw. Er worden in Tildonk zelfs al opnieuw (nieuwe) bieren gebrouwen. En eind mei houdt de met bier experimenterende familie in Leuven een heus internationaal 'Innovation Beerfestival'. "Innovatieve bieren, daar ligt ons toekomstverhaal."

Op 6 januari sloeg het noodlot toe bij Hof ten Dormaal in Tildonk (Haacht). De bottelarij en de voorraadruimte van de artisanale familiebrouwerij brandden zo goed als af. Een zware tegenslag, maar André Janssens en zijn meewerkende zonen Jef en Dries bleven niet bij de pakken zitten. Ze slaan terug, onder meer met een reeks nieuwe bieren, én een eigen Leuven Innovation Beerfestival.

Het merendeel van het puin is ondertussen geruimd. Als een overeenkomst met de verzekering wordt bereikt, kan ook de heropbouw starten.
Ponsaerts Het merendeel van het puin is ondertussen geruimd. Als een overeenkomst met de verzekering wordt bereikt, kan ook de heropbouw starten.

Flesje per flesje

"Het gaat inderdaad opnieuw de goede weg op", lacht André Janssens (56). "Na twee maanden te hebben stilgelegen, zijn we sinds kort hier opnieuw aan het brouwen. Onze eigen, zure 'Kriek' is ondertussen een feit. Al blijft het voorlopig wel vooral behelpen. Zo verloopt het bottelen nog grotendeels handmatig, flesje per flesje. Maar we geraken er wel weer bovenop."


Dat de artisanale bierwereld een erg open wereld is waarin iedereen direct bereid is te helpen, heeft de familie Janssens de voorbije maanden mogen ervaren. Een crowdfunding bracht al zo'n 13.000 euro op. "De steun uit binnen- en buitenland was overweldigend, en blijft nog steeds binnenstromen. Zo is er eind deze maand nog een 'fundraiser' in Portland Oregon, waarbij er bier ten voordele van de wederopbouw wordt gebrouwen. En kortelings komt een delegatie uit de USA om 2.000 dollar te overhandigen", weet de getroffen bierbrouwer. "Ondertussen hebben we ook al twee 'collaborations' met bevriende brouwerijen achter de rug, en staat een derde op stapel", vertelt Janssens. "Met 'De Molen' - zowat de beste brouwerij van Nederland - maakten we een donkere Stout die toepasselijk de naam 'Vallen en opstaan' kreeg. Met 'De dochter van de Korenaar' - dat ook al vele prijzen won - werd het 'vriendschapsbier' Amitié gebrouwen."

Zoon Jef Janssens (25).
Ponsaerts Zoon Jef Janssens (25).

Inferno

Van het afgewerkte gerstenat dat zich tijdens de brand in de zwaar getroffen warme kamer bevond, kon uiteindelijk nog zo'n vierde worden gerecupereerd. Op het nieuwe etiket prijkt de toepasselijke naam 'Inferno'. "Alle flesjes van wat eigenlijk ons beste bier had moeten worden, hebben we terug samengegoten", legt Janssens uit. "Het bier dat ruim een jaar op cognac-, Madeira- en whiskyvaten had gerijpt, hebben we nogmaals laten gisten en ook opnieuw gebotteld. 'Inferno' werd een voor sommigen misschien moeilijk bier, maar zo'n duizend liter heeft de vuurhel dus toch overleefd. Gelukkig ligt onze stock vooral in de kelders van het Sint-Angelaklooster van Tildonk, en bleef het overgrote deel van onze afgewerkte voorraad dus gevrijwaard."

De nieuwste aanwinst van Hof ten Dormaal: De Inferno; bier dat letterlijk de brand meemaakte.
Ponsaerts De nieuwste aanwinst van Hof ten Dormaal: De Inferno; bier dat letterlijk de brand meemaakte.

Moutzolder

De verkoop ondervindt dan ook relatief weinig hinder van de brand. Maar de getroffen hoeveschuur moet nog wel worden heropgebouwd. "Ondertussen gaat het pingpongspel met de verzekering wel voort", zucht Janssens. "Hopelijk geraken we er snel uit en zijn we tegen eind dit jaar opnieuw volledig operationeel. Bedoeling is de schuur te herstellen zoals ze was. Binnen komt er wel een modernere bottelarij. Om ook zelf een deel van de hier geoogste gerst te kunnen 'mouten, gaan we boven ook een moutzolder inrichten. Daar zal met behulp van de zon en natuurlijke warmte van gerst mout worden gemaakt."

Beer Festival

Ondertussen werd zelfs de energie gevonden om een groot, eigen bierfestival te organiseren. "Op zondag 24 en maandag 25 mei houden we in Leuven het eerste Leuven Innovation Beer Festival", vertelt Janssens trots. "Het idee is ontstaan toen we kort na de brand even niet meer wisten van welk hout pijlen maken. Gezien de enorme steun die we uit binnen- en buitenland kregen, en we zelf ook al zo vaak op gelijkaardige buitenlandse festivals uitgenodigd werden, vond ik dat we ook eens iets voor de collega's moesten terugdoen. Amper 16 telefoontjes verder was alles geregeld. Evenveel bevriende internationale brouwers uit negen landen waren meteen bereid om af te komen. Samen zullen ze in Leuven 75 bieren voorstellen."

Innovatie

"Waar de meeste Belgische brouwers in de rijke biertraditie blijven hangen, geloven wij sterk in het innovatieve verhaal", legt zoon Jef (25) uit. "Daar ligt ons toekomstverhaal. Die innovatie is onder meer terug te vinden in de ingrediënten, de bereidingswijze en de gebruikte productietechnieken.


We zitten hier in het Leuvense niet alleen in het centrum van het bierland bij uitstek, met de KU hebben we ook heel wat academische expertise bij de hand. Bedoeling van het hopelijk jaarlijks wederkerend festival is dan ook van Leuven op termijn het centrum van de innovatieve bieren te maken. Een samenwerking met de KU Leuven en haar specialisten zou daarbij mooi zijn." Met De Hoorn in Leuven werd bovendien voor een uniek kader gekozen. "Dit is de historische plek waar indertijd de eerste Stella uit de kranen vloeide", weet Janssens. "Eind mei zullen er echter andere bieren te proeven zijn. En voor wie graag iets bijleert, zijn er boeiende lezingen over innovatie in de bierwereld. We gaan tijdens het festival ook op zoek naar het beste innovatieve amateurbier. De winnaar mag hier bij ons zelf duizend liter van zijn eigen bier komen brouwen en bottelen."


Het festival wordt bewust kleinschalig gehouden. Toch hoopt de familie Janssens de eerste editie op zo'n 2.000 bezoekers. "Ik verwacht dat de helft daarvan uit het buitenland zal komen", zegt Jef. "Voor het overgrote deel van de Belgen is bier nog steeds om zich te bezatten, en wijn om te feesten. Wij moeten bier nog leren proeven, in plaats van het 'te drinken'.


De toegang bedraagt 20 euro. Daarvoor krijgt de bezoeker twee dagen lang toegang, een festivalglas en zeven consumptiemunten. Meer info: www.innovationbeerfestival.be.