Ga naar de mobiele website
^ Top

"Studeren en topsport kan wél"

TOPSPORTSCHOOL REDINGENHOF KNEEDT NIEUWE STEVEN DEFOURS EN DRIES MERTENSEN

De meeste leerlingen krijgen twaalf uur extra training per week. "Een pluspunt", zegt ook coördinator Anke Vanheyste.
Foto's VPL De meeste leerlingen krijgen twaalf uur extra training per week. "Een pluspunt", zegt ook coördinator Anke Vanheyste.
Twee ex-leerlingen van de Leuvense Topsportschool Redingenhof stonden donderdag in de basisploeg bij de Rode Duivels die met 2-0 van Australië wonnen: Steven Defour en Dries Mertens. Een rist andere topsporters liep er school. Dit schooljaar combineren 129 topsporters in spé er humaniorastudies en een intensieve sportopleiding.

Topsportscholen werden in 1998 door de Vlaamse overheid opgericht om jongeren niet voor het dilemma te plaatsen: 'kies ik voor topsport of studie?' "Een bijzonder getalenteerde jeugdige sporter kan van erkende sportfederaties - zoals de voetbalbond - het statuut van 'topsporter' krijgen", zegt Anke Vanheyste, coördinator van de Leuvense topsportschool. "In de topsportschool van Leuven kan je je bekwamen in triatlon, atletiek, tafeltennis en volleybal, maar de school maakte de voorbije jaren vooral faam met haar basketbal- en voetbalopleiding. In die mate dat de Belgische Voetbalbond besliste, 28 van de talentrijkste jonge Vlaamse voetbalsters samen te laten studeren en trainen in Leuven."


De Leuvense topsportschool telt dit schooljaar 129 leerlingen, afkomstig uit heel Vlaanderen, van wie 109 in het internaat van het KA Redingenhof, waar zo'n 1.200


leerlingen school lopen.


Studenten aan de topsportschool krijgen 12 uur minder theoretische lessen. Die worden vervangen door specifieke trainingen in de sporttak waarin de student(e) gespecialiseerd is. "Op zich is dat leuk, maar die 12 uren die topsportleerlingen niet in de klas zijn, krijgen hun 'klasgenoten' wel gewoon les. De topsporters moeten dat op één of andere manier bijwerken, en dat is niet altijd evident. Het vergt veel discipline en karakter".

Vertommen

Vetvrij

Bovendien heerst er in het internaat een behoorlijk streng regime. Een woensdagnamiddag of een avondje gaan stappen op de Oude Markt is er niet bij. En er wordt streng op de voeding gekeken: vetvrije maaltijden met veel slaatjes, mager beleg.


De meeste leerlingen kunnen daarmee leven. "Het is niet altijd aangenaam, en altijd weer die slaatjes eten wordt saai, maar zowat iedereen beseft dat die discipline nodig is als je aan een carrière als sporter wil bouwen", zegt Yentl De Coster, die bij OHL speelt. "Die opofferingen zijn inderdaad nodig als je de ambitie hebt het ver te brengen in de sport", vult Jana Janssens aan. Zij speelt met het A-elftal van OHL in de BeNe League, de gemengde Nederland-Belgische competitie. "Ik ken meisjes die op z'n minst even goed en allicht meer talent hadden dan ik, maar die afhaakten - en zo misschien een mooie carrière misliepen - omdat ze zich geen snoep, pintjes of uitgaan konden ontzeggen".

Ontgoochelen

Yan De Maeyer (17), die een semi-profcontract kreeg bij eersteklasser KV Mechelen, moet wel eens meer zijn vrienden ontgoochelen. "Zij vragen mij regelmatig om mee op stap te gaan. Als dat de dag voor de match is, zeg ik altijd nee. Als je je niet verzorgt, kan je je droom om carrière te maken als voetballer opgeven. Daarom ben ik blij dat ik meestal in het internaat verblijf, hier kom je niet in de verleiding het iets lichter op te nemen met de discipline en de voeding".

Topsportschool loont

De vraag is, of de Topsportschool je écht wel beter maakt als sporter. "Die extra trainingen zijn absoluut een pluspunt", zegt de 15-jarige Lisa Lung, Belgisch kampioene tafeltennis. Ook Yan De Meyer is overtuigd. "Ik zal niet beweren dat ik mijn contract bij KV Mechelen dank aan die 12 uur extra training per week, dat is toch 400 uur per jaar. Maar waarschijnlijk heeft het mij wel een duwtje in de rug gegeven".


"Al even positief is, dat de meeste topsportstudenten ook slagen in hun examens", zegt Anke Vanheyste. "Een bewijs dat studie én topsport samen gaan."Meld een bug