"Rolstoeldansen geeft zelfvertrouwen"

ZUSSEN GREET EN ELIEN BIEDEN MENSEN MET BEPERKING IDEALE VRIJETIJDSBESTEDING

Elien en Greet Bervoets geven mensen met een fysieke of motorische beperking initiatielessen in het rolstoeldansen.
Vertommen Elien en Greet Bervoets geven mensen met een fysieke of motorische beperking initiatielessen in het rolstoeldansen.
Dansen op wielen of dansen in een rolstoel: kan dat wel? Als het van Greet en Elien Bervoets afhangt, zullen mensen met een motorische beperking zich weldra niet meer aan hun rolstoel gekluisterd voelen. De zussen willen binnenkort starten met laagdrempelige initiatielessen rolstoeldansen en dat is volgens hen een zeer aangename en toegankelijke vorm van vrijetijdsbesteding.

Voor mensen met een fysieke of motorische beperking is het leven niet altijd een pretje, laat staan dat er voor hen een ruim aanbod bestaat aan ontspanningsmogelijkheden. Maar toch slagen aardig wat mensen met een handicap er in om er het beste van te maken en gelukkig te zijn. Kijk maar naar Elien Bervoets (27) die al vanaf haar geboorte in een rolstoel zit door een open rug, maar na een lange zoektocht eindelijk die sport vond waarin ze zich volledig kan uitleven. "In mijn jeugd heb ik allerlei sporten geprobeerd, maar toen ik op mijn 10de meedeed aan een les rolstoeldansen, was ik meteen verkocht. Als kind was ik altijd al graag met muziek bezig en na die les voelde ik mij plots niet meer opgesloten in mijn rolstoel. Na verloop van tijd begon ik mij ook een pak beter in mijn vel te voelen en kwam ik tot een belangrijk besef: het is niet omdat je gehandicapt bent, dat je niets meer kan."

De zussen doen zelf al 17 jaar aan wedstrijddansen.
Vertommen De zussen doen zelf al 17 jaar aan wedstrijddansen.

Voor iedereen

Ook zus Greet (28) uit Kessel-Lo, die nochtans volstrekt gezond in het leven staat, kreeg al snel de rolstoeldansmicrobe te pakken en het duurde dan ook niet lang vooraleer ze samen met Elien een speciale opleiding ging volgen. "Ondertussen doen we als één van de eerste duo's al zeventien jaar lang aan wedstrijddansen en zijn we al meer dan tien keer Belgisch Kampioen geweest. Rolstoeldansen is namelijk voor iedereen toegankelijk", weet Greet.

Deelnemers bloeien open

Toen een bevriende kinesist de twee zussen vroeg of ze een aantal patiënten niet aan een spannende en tegelijk ook functionele activiteit konden helpen, ontstond dan ook het idee om laagdrempelige lessen te organiseren. "Op dansen staat geen leeftijd, dus bij ons zijn zowel kinderen en volwassenen als senioren welkom", klinkt het. "Ondertussen is de eerste lessenreeks al achter de rug en we merkten meteen dat de deelnemers volledig openbloeiden. Sommige mensen met een handicap hebben het namelijk moeilijk om zich uit te drukken, maar door aan rolstoeldansen te doen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en dat helpt hen vooruit in het dagelijks leven."


Elien spreekt dan ook uit eigen ervaring en probeert zoveel mogelijk deelnemers met tips bij te staan. "Rolstoeldansen werkt echt inspirerend", aldus Elien. "Omdat we met een heleboel mensen samenwerken, zorgt het groepsgevoel voor een domino-effect. Als je ziet dat iemand anders met dezelfde handicap het kan, dan wil jij dat toch ook proberen? Bovendien is het ook nuttig in functie van de revalidatie en kan het als een soort verlengstuk worden gezien, want tijdens het rolstoeldansen gebruikt men vaak spieren die anders stilliggen. Wat ook opvalt, is dat rolstoelpatiënten vaak slechts enkele voorwaartse bewegingen met hun rolstoel kunnen uitvoeren en zelfs bang zijn om de controle te verliezen. 'Die beweging kan ik niet', hoor ik vaak, maar als ik het dan eens voordoe, gaat er voor veel mensen een nieuwe wereld open en worden ze plots een pak behendiger. We werken bovendien ook aan een gezonde houding, want veel mensen met een handicap zitten gebogen in hun rolstoel. Wanneer we hen dan op een korte tijd grote stappen zien zetten, geeft ons dat een geweldig gevoel."

25 euro voor 10 lessen

Greet en Elien willen zo snel mogelijk aan hun tweede lessenreeks beginnen. Voor slechts 25 euro kan men deelnemen aan tien lessen van telkens één uur. Wie geïnteresseerd is of meer vragen heeft, kan contact opnemen met Greet via greetbervoets@hotmail.com. De lessen zouden zaterdagvoormiddag van 11 tot 12 uur plaatsvinden in GBS Toverveld in Veltem-Beisem (Herent).