"Ongeval had vermeden kunnen worden"

DOOD CHRISTIAAN JANSSENS KAN BENEO-REMY TOT 200.000 EURO KOSTEN

Lieve Neve-Delande, de moeder van Chris Janssens was aanwezig in de rechtbank, samen met André Delande, de stiefvader.
Vertommen Lieve Neve-Delande, de moeder van Chris Janssens was aanwezig in de rechtbank, samen met André Delande, de stiefvader.
Christiaan Janssens, een 42-jarige arbeider uit Kieldrecht, kwam in december 2011 om het leven toen hij tijdens het werk 850 liter bijtend zuur over zich heen kreeg. Zijn werkgever Beneo-Remy, een voedselverwerkingsbedrijf uit Wijgmaal, riskeert nu 200.000 euro te moeten betalen, maar vraagt zelf de vrijspraak.

Een explosie in de Beneo-Remy fabriek in Wijgmaal veroorzaakte in december 2011 grote beroering. Christiaan Janssens, een 42-jarige arbeider uit Kieldrecht, kwam toen om het leven nadat hij 850 liter bijtend zuur over zich heen kreeg. Het liep mis toen de man met behulp van een heftruck een tank van 1.000 liter azijnzuur naar een tussencontainer moest brengen. Er ontstond een chemische reactie die de container uit elkaar deed spatten. Christiaan Janssens kreeg het bijtende zuur over zich en ademde de vrijgekomen giftige dampen in. Hij was voor 95 procent verbrand en de artsen konden niets meer voor hem doen.


De hulpdiensten konden zelfs in eerste instantie niet bij het slachtoffer komen omwille van de veiligheidsvoorschriften. Het waren zijn collega's die de eerste zorgen toedienden en hem tevergeefs met een brandslang besproeiden, tot groot verdriet van de moeder van het slachtoffer.

Christiaan 'Chris' Janssens.
Vertommen Christiaan 'Chris' Janssens.

"Liggen creperen"

"Het is nog steeds mijn grootste nachtmerrie. Dat hij daar zo lang heeft liggen creperen, halfnaakt in de kou, met dat zuur over zich, zoiets doe je een hond zelfs nog niet aan", sprak Lieve Neve. Het voedselbedrijf uit Wijgmaal, dat zich onder meer bezighoudt met de verwerking van zetmeel en zetmeelproducten, staat nu voor de Leuvense strafrechtbank terecht voor hun aansprakelijkheid in het ongeval. Volgens de arbeidsauditeur had het ongeval vermeden kunnen worden als Beneo een andere werkmethode had gebruikt. "Werknemers kunnen onoplettend zijn en fouten maken maar een bedrijf heeft de verplichting om alle gezondheidsrisico's zo veel mogelijk te beperken. Beneo heeft niet de veiligste productiemethode toegepast. In plaats van 150 keer per jaar met een vat van 1.000 liter rond te rijden, is levering in bulk veel veiliger. Een gespecialiseerde firma zou 5.000 liter per keer kunnen leveren waardoor er vijf keer minder met gevaarlijke producten moest worden rondgereden. Dan had dit ongeval vermeden kunnen worden", aldus de arbeidsauditeur.


Het bedrijf riskeert nu een boete van 30.000 euro. De moeder van het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij en hekelde voornamelijk dat er te weinig rekening werd gehouden met de veiligheid. Zo raakte Christiaan Janssens in 2005 ook al eens gewond aan het aangezicht door nalatigheid. "Hij kloeg over de veiligheid maar er werd niets aan gedaan. In mijn ogen is hij gestorven als een martelaar voor zijn kameraden, dat zij nu betere omstandigheden hebben", vertelde Lieve Neve voor de zitting. Naast haar stelden ook de stiefvader, de zoon, de weduwe, de stiefzoon en de schoonmoeder van Christiaan Janssens zich burgerlijke partij. In totaal bedraagt hun schadeclaim zo'n 170.350 euro. "Als men al van in 2005 merkte dat er problemen waren met de veiligheid denk ik dat het


bedrijf zwaar tekort heeft geschoten in de veiligheidsmaatregelen", sprak Dieter Devriendt, advocaat van de burgerlijke partij.

Jammerlijke vergissing

Beneo zelf vroeg echter om de vrijspraak. Zij vinden dat hun aansprakelijkheid niet betwist kon worden. "Het gaat hier om een jammerlijke vergissing waar geen verklaring voor is. Maar het is onterecht om te beweren dat in bulk leveren veiliger was geweest. Waarom zouden we 5.000 liter bestellen als onze afzet maar telkens toeliet om 2 à 3.000 liter per keer te verwerken? De onnodige aanwezigheid van dat gevaarlijke product zou permanent gevaar hebben betekend voor de werknemers", klonk het. "Beneo heeft alle maatregelen in acht genomen en heeft voor een installatie gekozen die het beste paste bij de werkmethode en de arbeiders", aldus de advocate van het bedrijf.


Na het ongeval schakelde Beneo evenwel over op het aanvoeren van het zuur in bulk, omdat de werknemers naar eigen zeggen niet meer op die manier wilden werken.


Of het bedrijf al dan niet verantwoordelijk wordt geacht en een schadevergoeding zal moeten betalen, zal de rechter bepalen op 25 november.