(Nep)wapen zorgt voor opschudding

DIESTSESTRAAT TIJDLANG AFGESLOTEN POLITIE VALT WONING BINNEN

Vanop het balkon boven deze nachtwinkel richtte de jongeman een (nep)wapen op voorbijgangers.
Sven Ponsaerts Vanop het balkon boven deze nachtwinkel richtte de jongeman een (nep)wapen op voorbijgangers.
Een jongeman die met een (nep)wapen vanop een balkon in de Diestsestraat op voorbijgangers richtte, heeft daarmee zaterdag flink wat opschudding veroorzaakt. De politie nam geen risico, sloot de winkelstraat af, en deed een gewapende inval.

Een voorbijganger alarmeerde de hulpdiensten zaterdagnamiddag rond 17 uur omdat een jongeman vanop een balkon in de Diestsestraat een vuurwapen op voorbijgangers richtte. "We hebben meteen het zekere voor het onzekere genomen, en meerdere ploegen ter plaatse gestuurd", legt Nicolas Del Piero van de Leuvense politie uit. "Meteen werd ook een deel van de winkelstraat afgesloten en ontruimd."


Verschillende bewapende politieploegen deden, van achter een ballistisch schild ter bescherming tegen een eventuele kogelregen én bijgestaan door een politiehond, een inval in het pand. In de woning boven een nachtwinkel troffen de agenten drie twintigers aan. "Ze toonden zich meteen meewerkend, en staken onmiddellijk de handen in de lucht", weet de hoofdinspecteur.


Het wapen werd in de woning aangetroffen. "Het bleek om een vrij verkrijgbaar airsoft-replica van een pistool te gaan: een luchtdrukwapen dus waarmee geen kogels, maar enkel bolletjes kunnen worden afgevuurd. Voor alle duidelijkheid: er werd geen enkel schot gelost. Was er wél op de voorbijgangers geschoten, dan was door het uitblijven van een felle knal wellicht ook meteen duidelijk geweest dat het niet om een echt wapen ging."

Domme jeugdzonde

De mannen, naar verluidt de zoon van de nachtwinkeleigenaar en twee vrienden, werden voor verhoor meegenomen naar het commissariaat. Daar bleek een 20-jarige uit Bertem diegene die met het wapen op de voorbijgangers had gericht. Er werd een proces-verbaal opgesteld en de politie nam het vermeende wapen in beslag. "Uit het onderzoek blijkt dat er geen kwaad opzet in het spel is. Er werd enkel met het nepwapen op de passanten gericht, zonder dat er enige andere bedreigingen werden geuit", zo meldt de politiewoordvoerder nog. "Noem de daad van de jongeman gerust een domme jeugdzonde, maar dus wel één met zwaardere gevolgen dan wellicht verwacht. Want op dergelijke feiten, die juridisch worden gecatalogeerd als 'bedreigingen met gebaren of zinnebeelden', staan wel degelijk gevangenisstraffen. Al kan ik me moeilijk inbeelden dat een rechter er in dit geval geen rekening mee houdt dat er van kwaad opzet geen sprake is."


De jongeman mag van geluk spreken dat hij de rekening van de politie-interventie niet gepresenteerd zal krijgen. "Anders dan bijvoorbeeld bij een valse bommelding, zullen we de gemaakte kosten niet verhalen. Er werden, naast de patrouilleploegen die al aan het werk waren, dan ook geen extra diensten ingezet."