"Mijn droom? Een struisvogel opzetten"

JONGE LEUVENAAR OPENT WINKEL MET OPGEZETTE DIEREN

Jeroen Lemaitre van Animaux Speciaux in de Mechelsestraat.
Foto Vertommen Jeroen Lemaitre van Animaux Speciaux in de Mechelsestraat.
Deze zomer opende in de Mechelsestraat in Leuven een winkel met een gloednieuw, origineel concept: Animaux Spéciaux. Daarin verkoopt zaakvoerder Jeroen Lemaitre (27) opgezette dieren met een kunstig randje. Hij trok ervoor naar Nederland om een opleiding tot taxidermist te volgen.

Animaux Spéciaux opende de deuren in juli, maar de kiemen werden vorig jaar al gelegd. "Ik zat plots zonder werk en merkte dat het moeilijk was om iets nieuws te vinden", zegt Jeroen Lemaitre. "Zo ontstond het idee om zelf iets uit de grond te stampen. Ik was altijd al gefascineerd door opgezette dieren. Ik verzamelde die ook, al ging het vaak om stoffige, vale objecten. Mijn favorieten waren vlinders. Die heb ik zelf leren opzetten via een filmpje op YouTube. De eerste honderd mislukten jammer genoeg. Toen ik het onder de knie had, bedacht ik dat ik daar wel iets professioneels mee zou kunnen doen. Maar dan moest het natuurlijk meer zijn dan alleen maar vlinders. En zo ben ik in Nederland terecht gekomen bij een taxidermist die me een opleiding van een half jaar heeft gegeven. In België is het opzetten van dieren nog iets van oude mensen, maar bij onze noorderburen is het opnieuw een trend: veel jonge meisjes worden taxidermist."


In eerste instantie zet Lemaitre vooral vogels en vlinders op. "Maar ik ga binnenkort nog een bijkomende opleiding in België volgen voor grotere dieren. Mijn droom is een volwassen struisvogel opzetten. De techniek blijft in principe bij alle dieren dezelfde, alleen hebben ze een ander soort huid, zodat je andere producten moet gebruiken."

Naambekendheid

"De dieren komen vaak van particulieren - ik heb al op afspraak gewerkt - maar ook van een bevriend taxidermist die samenwerkt met Nederlandse dierentuinen. Zelf probeer ik ook voet aan de grond te krijgen bij Belgische dierenartsen en -tuinen, maar zonder naambekendheid is dat moeilijk. En mijn vlinders komen van vlinderboerderijen uit Zuid-Amerika. In ruil sta ik een percentage van mijn verkoop aan hen af. Mensen willen altijd weten van waar een dier komt. Dat ethische aspect is voor klanten heel belangrijk. Maar met de hand op het hart: ik 'gebruik' enkel dieren die gestorven zijn door ziekte of ouderdom of die zijn doodgereden. Ik zou nooit een dier opzetten dat is gedood voor mijn project. En wees gerust: ik kan gemakkelijk het onderscheid maken tussen een dier met kanker of eentje dat de nek is omgewrongen."

Speciale toets

Sinds een maand verkoopt Lemaitre zijn creaties ook in de Mechelsestraat 37 in Leuven. "Ik geef wel een speciale toets aan mijn dieren. Ik zet ze onder een stolp of plaats ze tegen de achtergrond van een oud woordenboek: het zit dus tussen interieur en kunst in. De reacties zijn heel uiteenlopend. De ene walgt ervan, de andere vindt het fantastisch. Maar ik heb alvast enkele bekende fans - Joy Anna Thielemans en Tiany Kiriloff - en die reclame is voor mij onbetaalbaar."


Animaux Spéciaux is elke woensdag en zaterdag geopend in de Mechelsestraat 37 op de eerste verdieping.