Ga naar de mobiele website
^ Top

"Jani, jouw uitspraken zijn 'not done'"

MODEGOEROE MAAKT GEEN VRIENDEN BIJ UITBATERS KLEDINGKRAMEN JANI REAGEERT

Marktkramers Dominique Govaerts en David Vantongelen uit Tienen, hier op de Leuvense markt. "Wij bieden wél kwaliteit aan."
Vertommen Marktkramers Dominique Govaerts en David Vantongelen uit Tienen, hier op de Leuvense markt. "Wij bieden wél kwaliteit aan."
Jani Kazaltsis heeft het verkorven bij de marktkramers. De modegoeroe verkondigde immers op televisie dat kleren kopen op de markt 'not done' is. "Respectloze uitlatingen die textielkramers veel schade berokkenen, terwijl zij het al moeilijk genoeg hebben!"

Op de Leuvense markt was er gisteren heel wat misnoegdheid over de uitspraken van Jani, die hij deed in het programma 'Jani gaat'. "Wij staan al 35 jaar met onze kousen op de markt, en we bieden echt wel kwaliteit", zegt Thierry Verduyckt uit Begijnendijk. "Als Jani dan op televisie verkondigt dat kleren kopen op de markt 'not done' is, dan stoot hij ons erg tegen de borst. En bovendien zijn zulke uitspraken schadelijk, want veel mensen volgen die man blindelings. Hij heeft ooit gezegd dat witte kousen niet 'toelaatbaar' zijn: in de daaropvolgende week hebben we geen enkel paar witte sokken verkocht."


Ook David Vantongelen ondervindt al langer invloed van Jani op het koopgedrag van de mensen. Hij staat met Dominique Govaerts op de markt, maar runt ook een kledingwinkel in de Houtemstraat. "Als ik iets zeg dat ingaat tegen wat Jani zegt, dan word ik niet geloofd", klinkt het. "Bepaalde kledingstukken verkopen zelfs niet meer goed omdat Jani gezegd heeft dat die uit de mode zijn. We vinden dat uiteraard erg jammer. Maar nog erger vinden we zijn uitspraak, als zou het 'not done' zijn om kleren op de markt te kopen. Wij bieden zowel in onze winkel als op de markt dezelfde kwaliteitsvolle kleren aan, van merken die je ook in andere winkels vindt. Bovendien volgen wij ook de collecties en passen we ons aanbod steeds aan. Er zijn op de markt misschien enkele standhouders die weinig kwaliteitsvolle kleding voor spotprijzen aanbieden, maar dat is een minderheid."

Een beeldje uit de bewuste aflevering van 'Jani gaat', waarin hij de weinig geäpprecieerde uitspraak deed.
SBS Belgium Een beeldje uit de bewuste aflevering van 'Jani gaat', waarin hij de weinig geäpprecieerde uitspraak deed.

600.000 kijkers

Kramer Stefaan Passenier uit Putte treedt zijn collega's bij. "Degoutant", noemt hij de uitlatingen. "Hij wordt misschien gesponsord door Wijnegem Shopping Center, maar daarom moet hij anderen niet lopen afbreken - en al zeker niet op televisie. Die man heeft 600.000 kijkers en uiteraard hebben zijn uitspraken een impact. En dat terwijl de markt zoveel troeven heeft. Waar vind je versere voeding? Mensen appreciëren ons, enkel Jani vindt het nodig om ons af te breken en ons beroep te marginaliseren. Dat is pas 'not done'!"


De textielkramers willen dan ook dat Jani zijn excuses aanbiedt - op televisie. "En we nodigen hem graag uit om eens een dagje mee te komen draaien", zegt Thierry. "Maar dan wel in de wintermaanden, wanneer het vriest en regent. Dan kan hij ervaren wat onze job inhoudt. Hij kan er misschien een uitzending van maken: Jani gaat naar de markt. We lachen er nu misschien even mee, maar eigenlijk zijn we heel serieus. Jani moet leren om respect te hebben voor iedereen, en geen oordeel te vellen over iets dat hij niet kent. Dus bij deze: Jani, je bent welkom. Ik betaal je zelfs een koffie of thee."

"Ik heb gewoon mijn mening gegeven"

Jani zelf vindt het intussen jammer dat zijn woorden zo hard aangekomen zijn.


"Iedereen heeft plaatsen waar hij graag shopt", aldus Jani. "En ik shop niet graag op de markt. Dat is het enige wat ik gezegd heb. Ik heb zeker niet gezegd dat niemand op de markt kleding mag kopen, maar het is gewoon niet mijn ding. Voorts laat ik iedereen de keuze - mijn woord is geen wet."


Excuses hoeft niemand evenwel te verwachten. "Dat doe ik enkel wanneer ik echt in fout ben. In dit geval heb ik enkel mijn mening gegeven, en ik vind het spijtig dat de marktkramers zich dat zo aantrekken. Ik hoop dat ze stinkend rijk mogen worden en wens hen het allerbeste toe." (VDT)Meld een bug