'Jaakske van Den Boule' is niet meer

GEZICHT VAN BEKEND STUDENTENCAFÉ OVERLIJDT AAN HARTFALEN OP PARKING LANGS E40

Het bekende studentencafé In Den Boule in de Vaartstraat, waar Jacques (inzet) werkte.
Vertommen Het bekende studentencafé In Den Boule in de Vaartstraat, waar Jacques (inzet) werkte.
Leuven is een legende armer. In de nacht van donderdag op vrijdag is Jacques Gielens, welbekend als 'Jaakske van Den Boule', overleden. Jacques overleed aan een hartfalen op de parking van de E40 in Heverlee. De hulpdiensten konden Jacques niet meer reanimeren.

In de nacht van donderdag op vrijdag, omstreeks 3.20 uur, reed Jacques met zijn wagen de parking van Heverlee langs de E40 op toen hij plots een hartaanval kreeg. Zijn wagen bolde uit en botste rustig tegen een boompje. De hulpdiensten waren te laat om Jacques nog te reanimeren. Omstreeks 4 uur werd zijn overlijden vastgesteld. Als een complete verrassing komt dit niet: Jacques verkeerde niet in de beste gezondheid. Vorige week zou hij nog een kleine beroerte gekregen hebben. Maar dat maakt de rouw er uiteraard niet minder om. Zijn familie was te aangeslagen om te reageren op de dood van Jacques. Enkele voormalige studenten deden dat wel. Want Jacques was erg gekend én populair. Den Boule, misschien wel hét studentencafé bij uitstek, was zijn habitat.

Vertommen

'De bomma'

"Hij noemde zichzelf 'de bomma' en was zeer begaan met het reilen en zeilen van de studenten in zijn café. Iedereen in het studentenleven kende Jacques van Den Boule. Hij kon af en toe nors uit de hoek komen, maar de meesten beseften wel dat dit niet gemeend was. Indien je te veel lawaai maakte in het café durfde hij je wel eens aan je spreekwoordelijke oren trekken", aldus een oud-studente die Gielens erg lang kende. Dat verhaal wordt bevestigd door een andere student die Jacques ook al jarenlang kende. "Hij was een ruwe bolster met een blanke pit. Hij had steeds een luisterend oor voor een student die links of rechts een blauwtje had opgelopen. Hij kende vele generaties studenten. Het was zelfs niet ongebruikelijk dat Jacques in de zaak bezoek kreeg van een oud-student die er kwam eten met zoon- of dochterlief", klinkt het.


Jacques was een fenomeen in Leuven. Hij was eind jaren zestig beginnen werken in een discotheek in Brussel. In 1973 deed hij zijn intrede in het enorm bekende studentencafé Den Boule, in de Vaartstraat.

Kordate man met snor

Hij zorgde jaren voor zijn zieke vriend Mark, die op het eind van de jaren negentig overleed. Door de jaren heen leerden de studenten de kordate man met de snor kennen als iemand die altijd een luisterend oor had aan de toog van deze staminee, ongeacht het moment van de dag. Donderdag werkte Jacques nog in Den Boule, zoals hij eigenlijk altijd deed. Het zou zijn laatste keer worden. De kordate man met de snor is niet meer.


Er wordt in intieme kring afscheid van hem genomen.