Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ik zal onze gesprekken in de wagen vreselijk missen"

Staatssecretaris neemt afscheid van plots overleden chauffeur

Theo Francken met zijn chauffeur Walter 'Wappe' Vuerstaek, van wie hij vorige week jammer genoeg afscheid heeft moeten nemen.
Foto Vertommen Theo Francken met zijn chauffeur Walter 'Wappe' Vuerstaek, van wie hij vorige week jammer genoeg afscheid heeft moeten nemen.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) neemt vandaag afscheid van Walter 'Wappe' Vuerstaek. De vaste chauffeur van Francken overleed onverwacht op 3 augustus op 54-jarige leeftijd na een hartfalen. "Ik zal onze gesprekken in de wagen vreselijk missen", aldus Theo Francken (39).

Het afscheid van je vaste chauffeur Walter 'Wappe' Vuerstaek kwam erg onverwacht. Wat ging er door je heen toen het slechte nieuws je bereikte?

"Ongeloof. Ik dacht: hoe kan dit in godsnaam? Het slechte nieuws over zijn plotse dood bereikte me op vakantie in Spanje. Ik kon die bewuste nacht slecht slapen en ging foto's maken van de zonsopgang. Fotografie boeit me wel, al ben ik helemaal geen expert. Net toen ik mijn foto's aan het bekijken was, kreeg ik een bericht van mijn kabinetschef. Ik moest dringend contact opnemen. Toen kreeg ik te horen dat Wappe onverwacht was overleden die nacht. Ik heb meteen mijn andere chauffeur Gert gebeld om naar Wappe's huis te rijden want ik kon het niet geloven. Helaas was zijn overlijden harde realiteit."

Als je drie woorden mag kiezen om Wappe te omschrijven, welke woorden kies je dan?

"Ik kies er vier. Laatst had ik het er nog over met mijn vrouw. Wappe was zorgzaam, goedlachs en een echte 'bon vivant'. Wappe was ook een volks figuur. Wappe is meer Oostende dan Knokke, om het zo maar even te omschrijven. Ik ben dat ook en dat is ook de reden waarom Wappe en ik zo'n goede vrienden zijn geworden in het leven. Uiteraard wil ik met die uitspraak niets verkeerd zeggen over de mensen uit Knokke want voor je het weet, vliegen de boze reacties me weer om de oren. (lacht)"

Weet je nog hoe je Wappe leerde kennen?

"Absoluut. Ik kende Wappe al van zien, maar we kwamen elkaar pas echt tegen na het ontstaan van de fusieclub OHL in 2001. We hebben elkaar dus letterlijk in de tribune van Den Dreef leren kennen. Toen we met enkele vrienden supportersclub LCDB oprichtten, werd Wappe als boekhouder penningmeester terwijl ik voorzitter werd. Later nam Wappe de fakkel van mij over als voorzitter."

Wappe was al enkele jaren je vaste chauffeur. Hoe intens is de band tussen een politicus en zijn vaste chauffeur?

"In ons geval was die heel intens want we kenden elkaar al als vrienden. Wappe werd een beetje toevallig mijn chauffeur toen we al jaren samen actief waren bij supportersclub LCDB. We spraken ook vaak met elkaar tijdens lange ritten. Met Wappe kon ik ook over alles praten en we hoefden zeker niet altijd de wereldproblemen op te lossen. Soms ging het diep, soms hielden we het lichter. Ik moet wel toegeven dat het geregeld over OHL ging in die gesprekken. Ik zal die gesprekken heel erg missen."

Kende Wappe ook de geheimen van de politiek?

"Je chauffeur hoort al eens iets als je op de achterbank een belangrijke telefoon aan het doen bent. Chauffeurs zijn vaak beter geïnformeerd over het politieke reilen en zeilen dan de meeste Wetstraatjournalisten. (lacht) Maar de discretie was altijd verzekerd. De lippen van Wappe waren altijd 'sealed'."

Je bent staatssecretaris voor Asiel en Migratie sinds het najaar van 2014. Tevreden over je parcours tot op heden?

"Er is al veel werk verzet. Ruim 70 procent van de beleidsmaatregelen inzake Asiel en Migratie in het regeerakkoord is afgerond. 25 procent zal nog volgen en helaas zal de overige 5 procent niet uitgevoerd kunnen worden omdat we die maatregelen niet hard kunnen maken volgens het internationaal recht. Ik denk dan aan de meervoudige schriftelijke asielvragen. Dat zal niet lukken. Maar voor de rest ben ik wel tevreden. Ik zit strak op koers."

Je krijgt niet zelden veel tegenwind vanuit links georiënteerde partijen en organisaties. Op Facebook krijg je soms zelfs het verwijt 'racist' en schuwen sommigen de vergelijking met fascisme en Hitler niet. Raakt je dat?

"Ik ben ondertussen al 17 jaar actief in de Wetstraat en migratie en integratie zijn de thema's die me altijd hebben geboeid. Uitgekafferd worden voor racist en Hitler is niet leuk maar ik kan die opmerkingen wel relativeren. Voor zover ik kan, probeer ik opmerkingen die erover zijn ook zelf te verwijderen op mijn sociale media. Maar het is onbegonnen werk als er tweeduizend reacties komen op een bepaalde post. Ik krijg overigens veel meer positieve reacties dan negatieve. Ik zal het zo stellen: politiek is geen stiel voor blozende maagden."

Slotvraagje. Hoe zat nu echt met die vermeende verhuizing van Lubbeek naar Leuven?

"Het is zo dat Bart De Wever me gevraagd heeft om te verhuizen naar Leuven. Ik zou daar dan lijsttrekker worden voor N-VA. Mijn antwoord was neen. Ik had daar persoonlijke en politieke redenen voor. Zo ben ik bijzonder gehecht aan Lubbeek, mijn geboortedorp. Ik kan ook zeggen dat ik in Lubbeek met veel plezier de lijst zal trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen. En ik geef de ploeg van de Leuvense lijsttrekker Lorin Parys ook mijn volledige steun. Na het tijdperk Louis Tobback is de nood aan verandering groot in Leuven. Het heeft nu lang genoeg geduurd."Meld een bug