"Ik heb een hele sterke maag"

KERMISFANAAT ROBIN GAAT 10 UUR LANG IN 'G-FORCE'

Vertommen
Robin Demyttenaere (36) uit Aalter is gisteren met een wel heel bijzonder doel op Leuven Kermis aangekomen. Hij wil namelijk tien uur lang in de 'G-Force' zitten. Een tijdje geleden gebeurde er een dodelijk ongeluk met een vergelijkbare attractie in Ohio (VS). Daarop werd de attractie stilgelegd. "Ik wil bewijzen dat er geen gevaar is", legt Robin uit. Bij het ter perse gaan was het nog onduidelijk of hij geslaagd is in zijn opzet.

De Leuvense Kermis opende gisteren de deuren omstreeks 15 uur. Dat was ook meteen het signaal voor kermisfanaat Robin Demyttenaere om in de G-Force te kruipen. Het doel: tien uur later uit de machine kruipen om te bewijzen dat er niets gevaarlijks is aan de kermis. "Ik ga al zo lang geregeld naar de kermis. Er is nog nooit iets gebeurd en er zal ook niets gebeuren. Als er dan toch eens een ongeluk is, moeten we daaruit leren. Daardoor wordt de kermis nog veiliger", aldus Robin.


Demyttenaere is niet aan zijn proefstuk toe. "Tien jaar geleden heb ik al eens tien uur in een vergelijkbare attractie gezeten. De Eclips in Brugge was dat toen. SIndsdien heb ik het een paar keer gedaan, waaronder datzelfde jaar in de zogenaamde 'Dropzone', maar het was al een tijdje geleden dat ik het nog tien uur aan een stuk gedaan heb. Al heb ik voor mijn Youtubekanaal 'Funfair Worldwide' al attracties genoeg getest om dit probleemloos aan te kunnen", vertelt Robin.


De G-Force heeft zijn naam niet gestolen. De attractie beweegt in sneltempo van links naar rechts en draait tegelijkertijd om haar as. Dat leidt bij sommige inzittenden al snel tot serieuze misselijkheid.


Angst om te moeten overgeven heeft Robin niet. "Ik heb een heel sterke maag. Ik word niet snel mottig, dus die tien uur kan ik gemakkelijk aan. En veel meer ook", lacht de kermisfanaat, die dus tien uur vastgekluisterd zit aan zijn stoeltje. Slechts één uitzondering: hij mag naar het toilet gaan. De mensen van de G-Force zullen in dat geval wachten tot hij terug is, zodat hij geen enkel ritje mist.

Vertommen

Meer dan 80 ritten

Als alles goed verloopt, zal Robin meer dan 80 ritten voltooid hebben. "Een ritje duurt zo'n vier minuten. Met de pauzes tussen de ritten door erbij geteld, kom je op tien uur ongeveer op een dikke tachtig ritten uit. Mijn record is 86 ritten. Dat zou ik graag willen breken", vertelt Demyttenaere, die niets moet betalen voor zijn hele stunt. "Ik ken die mensen al van mijn twaalf jaar. Gelukkig maar, want aan vier euro per rit zou mijn geld snel op zijn", lacht de man, die van jongsaf aan al gepassioneerd is door het hele kermiswezen. "Mijn vader heeft mij op mijn elf jaar meegenomen naar de kermis van Roeselare, mijn toenmalige woonplaats. Een heel nieuwe wereld ging open voor mij toen hij mij daarna meenam naar de kermis van het Franse Lille. Sindsdien was ik verkocht", klinkt het.


Of de stunt ook effectief lukte, was bij het ter perse gaan nog niet duidelijk.