"Groot verlies voor stad en 'Leives dialect'"

BEZIELER POUSSE-CAFÉ ANDRÉ VAN DE PUTTE (80) OVERLEDEN

André Van de Putte schreef ook een clublied voor voetbalclub OHL.
Vertommen André Van de Putte schreef ook een clublied voor voetbalclub OHL.
Leuven is in diepe rouw, want met het overlijden van André Van de Putte (80) uit Leefdaal verliest ze één van haar meest kleurrijke figuren. Van de Putte was vooral gekend als meneer André waarmee hij op de regionale televisiezender ROB-tv jarenlang de Leuvenaars aan het lachen bracht met zijn moppenrubriek Pousse-café.

Het ging al een tijdje minder goed met André, die sinds vorig jaar sukkelde met zijn gezondheid. Toch mocht hij in maart nog zijn 80ste verjaardag vieren, maar de weken daarna ging hij fel achteruit nadat de dokters bij hem longkanker hadden vastgesteld. "We wisten natuurlijk dat het niet zo goed ging met hem. Hij heeft ook even in het ziekenhuis gelegen en sinds begin deze maand verbleef hij in home Vogelzang in Heverlee. Maar bang om te sterven was hij niet, hij heeft zijn ziekte met waarde gedragen. André was iemand die nooit stilzat en hij keek ook altijd vooruit, maar dat maakt zijn overlijden niet minder zwaar. We zullen hem natuurlijk erg missen", laten enige dochter Sofie (41) en zijn vrouw Reni (72) weten.

screenshot ROBtv

'Meniejer Andrei'

André begon na de Tweede Wereldoorlog te werken in de toenmalige Galeries Anspach in de Bondgenotenlaan in Leuven om nadien zijn professionele loopbaan af te sluiten bij Philips in Brussel. Toch was hij al van jongs af aan geïntrigeerd door taal, televisie, radio en theater. Zo won hij in de jaren '60 één van de eerste muzikale talentenjachten op de toenmalige BRT, Ontdek de ster met Tony Corsari, en mocht hij verschillende radiofeuilletons, cabarets, kortfilms en theaterstukken op zijn naam schrijven. Toch zal zijn naam voor altijd verbonden blijven met het typetje meneer André waarmee hij op de regionale televisiezender ROB-tv furore maakte en een bezoekje ging brengen aan plaatselijke cafés waar mensen dan een mop mochten vertellen. "Liefst in het dialect terwijl André nooit zijn Leuvense tongval verloor. Zijn laatste woorden ciska plus tard zullen voor altijd in mijn geheugen gegrift staan", zegt François Michiels van het verbond der jaartallen in Leuven waar André zelf voorzitter was van de mannen van 1936. "André is van onschatbare waarde geweest voor Leuven en vooral voor het 'Leives'. Hij was niet alleen onze vaste dirigent, hij schreef ook alle liedjes zelf. Zelfs nadat hij ermee was gestopt, zat hij nog elke week samen met zijn opvolger. André was ook een voortrekker in de 'Akademie van het Leives Dialekt' en een echte pleitbezorger van ons sappig taaltje, want hij huiverde bij de gedachte dat het 'Leives' zou verloren gaan. Nu André er niet meer is, verliezen we een waardevol man."

screenshot ROBtv

Met open armen

Ook deken Dirk De Gendt was een goede vriend van André, want tien jaar geleden leerde hij hem de weg kennen in Leuven. "André had iets bijzonders", aldus De Gendt. "Toen ik hier aankwam, kende ik niemand, maar André stond met open armen klaar om mij de plaatselijke verenigingen te leren kennen en mij hier meteen thuis te laten voelen. Het was ook André die met het idee op de proppen kwam om minstens 1 keer per jaar de mis in het Leuvens op te voeren (elke eerste zondag van maart, red.). Sindsdien kwam hij bij mij elke week de teksten inoefenen om te zien of ik alles wel juist zou uitspreken. Ik moet toegeven dat ik soms heel zenuwachtig was om tijdens de mis geen foute uitspraken te doen, want hij stond er bijvoorbeeld op dat ik God niet 'Onze Pé' zoals dat in het Leuvens klinkt, maar 'Onze Voar' noemde (lacht). Om hem de nodige eer te betuigen, zal ik vrijdag tijdens zijn afscheidsplechtigheid zeker een stukje in het Leuvens opdragen. André zou dat zo gewild hebben."


De afscheidsplechtigheid vindt nu vrijdag om 10 uur plaats in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Je kan André een laatste groet brengen nu woensdag tussen 19 en 20 uur bij Pues in Winksele.

screenshot ROBtv