"Eigenaars erfgoed krijgen regels opgelegd"

OOK NIET-BESCHERMDE MONUMENTEN VALLEN ONDER NIEUW ERFGOEDCONVENANT

Een luchtbeeld vanop de hoogste toren van het Sint-Maartensdal, een wijk die ook als erfgoed beschouwd wordt.
Vertommen Een luchtbeeld vanop de hoogste toren van het Sint-Maartensdal, een wijk die ook als erfgoed beschouwd wordt.
De stad gaat haar monumenten beter beschermen. Niet alleen de grote historische gebouwen, ook onbekender erfgoed zoals de Matadiwijk in Heverlee wordt extra in de spotlights gezet. "We mogen best fier zijn op wat we hebben", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). De campagne is de voorbode van een convenant, dat eigenaars van erfgoed regels oplegt.

"Fier op erfgoed van hier!" en "Erfgoed, dat zie je van hier!". Dat zijn de slogans van de nieuwe campagne die het Leuvens erfgoed in de kijker zet. En die definitie mag breed geïnterpreteerd worden. Niet alleen het stadhuis op de Grote Markt staat immers in de spotlights, ook de minder opvallende gebouwen en straten zijn van onschatbare waarde. "We focussen dit najaar op zeven wijken die het karakter van de stad definiëren. Omdat ze deel uitmaken van de dagelijkse omgeving beseffen we het niet altijd, maar de historische gebouwen en wijken zijn bijzonder", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).


Hoog tijd dus om dit minder bekende erfgoed beter te leren kennen. Het stadsbestuur investeert daarom 50.000 euro in de nieuwe campagne. "De middeleeuwse stadskern, de Bourgeoiswijk in Kessel-Lo, fabrieksdorp Wijgmaal, de Matadiwijk, het Nieuw Kwartier, Sint-Maartensdal en de Mussenstraat: allemaal staan ze bol van geschiedenis", vult schepen van Communicatie Erik Vanderheiden (CD&V) aan. "We willen de inwoners van die wijken warm maken om de erfgoedwaarde van hun buurt mee uit te dragen via raamaffiches en stickers. Op de nieuwe website www.erfgoedvanhier.be vinden geïnteresseerden ook heel wat info via filmpjes, teksten en foto's."

Convenant

Blijft de vraag waarom alle registers worden opengetrokken. "De campagne is de voorbode van een erfgoedconvenant in het voorjaar van 2018", zegt schepen Vansina. "Concreet willen we ons erfgoed beter beschermen. Niet alleen de gekende beschermde monumenten, maar ook huizen, straten en wijken die niet beschermd zijn. Neem nu de Matadiwijk, daar zien we momenteel een generatiewissel. Het risico bestaat dat nieuwe eigenaars zonder te beseffen erfgoed zouden beschadigen of vernielen. Met de erfgoedconvenant kunnen we dat voorkomen."


Lees: je zal in de toekomst in bepaalde huizen, straten of wijken niet altijd je zin mogen doen met een eigendom. Schepen Vansina ziet dat echter niet als een beperking, maar als een opportuniteit. "Erfgoed wordt nog te vaak gezien als een hindernis. Toch biedt het net heel wat kansen om Leuven op een interessante manier verder te ontwikkelen. Zo wordt historisch erfgoed geen last maar een motor van vernieuwing. Erfgoed geeft een ziel aan de stad. Het is dan ook belangrijk dat onze inwoners inzien dat ook dit 'kleiner' erfgoed waardevol is en dat we er zorgzaam mee moeten omspringen."