"Al 2 jaar moet ik kinderen missen"

POOLSE RISKEERT TWEE JAAR CEL VOOR ONTVOERING ZOON EN DOCHTER NAAR THUISLAND

Stefaan Van Rumst moet zijn kinderen al 2 jaar missen.
Vertommen Stefaan Van Rumst moet zijn kinderen al 2 jaar missen.
Zeventien vonnissen zijn er al geveld, maar Stefaan Van Rumst (40) uit Leuven heeft zijn kinderen nog altijd niet terug. Zijn ex ontvoerde de kindjes meer dan 2 jaar geleden naar haar thuisland Polen. "Ik weet niet eens of ze naar school gaan", zegt de ontredderde vader. De moeder riskeert nu 2 jaar cel.

Al meer dan twee jaar voert papa Stefaan een verbeten strijd om zijn kinderen terug te zien. Anna Siedlecka (39) keerde nooit terug met de kinderen van een tripje naar Polen in juli 2015. In het oeverloos getouwtrek blijkt zijn ex nog altijd aan het langste eind te trekken. De vrouw stond gisteren terecht voor de ontvoering van het 8-jarig jongetje en het 7-jarig meisje. Maar Stefaan wacht vooral het arrest in januari voor het hof van beroep in Brussel af.

De twee kindjes van Stefaan verblijven momenteel bij hun moeder in Polen
Vertommen De twee kindjes van Stefaan verblijven momenteel bij hun moeder in Polen

Bestaat niet in Polen

"Ofwel worden de kinderen mij toegewezen ofwel wordt er beslist dat de bevoegdheid in Polen ligt", verduidelijkt Stefaan. Maar daar wringt net het schoentje. Vanuit België werd er al een aanhoudingsmandaat bevolen naar zijn ex, maar in Polen bestaat parentale ontvoering wettelijk gezien niet. "Een Belgische rechter heeft mij de kinderen toegewezen, maar in Polen wil men dat vonnis niet bevestigen. Er werd wel een psychologisch onderzoek bevolen om te zien hoe de kinderen op mij reageren. Ik ben drie keer tevergeefs naar daar gereden, maar zij daagde nooit op. Tot in mei."

De twee kindjes van Stefaan verblijven momenteel bij hun moeder in Polen
Vertommen De twee kindjes van Stefaan verblijven momenteel bij hun moeder in Polen

Tegen mij opgezet

De vader moest toen opnieuw naar Polen en kreeg zijn kinderen twintig minuten te zien in het bijzijn van een team psychologen. "Dat was om vast te stellen of er gevaar zou zijn als ze zouden terugkeren naar mij. De ontmoeting was zeer emotioneel. Ik heb toen met hen door foto's gebladerd om te zien of ze zich nog iets herinnerden van onze tijd samen en dat was ook het geval. Het contact met mijn dochter was er nog helemaal, maar mijn zoon was duidelijk tegen mij opgezet. Hij fluisterde in het oor van zijn zus dat ze niet te enthousiast mochten zijn." De Poolse rechter besliste dat de zoon psychologische problemen zou ondervinden als hij bij zijn moeder zou worden weggehaald waardoor de procedure in hetzelfde straatje verzeild geraakte.

Goed voorbereid

Gisteren boog de Leuvense rechtbank zich over de ontvoering. De procureur vroeg 2 jaar cel voor de 'manipulatieve ex'. "Meneer heeft zijn kansen zelf verprutst door fysiek geweld. Je moet zorg dragen voor je kind, ook financieel en dat gebeurt hier niet", bracht de verdediging van de Poolse in, die zelf niet aanwezig was. Haar advocaat vroeg de vrijspraak. "Zo veel leugens op zo'n korte tijd", reageerde de raadsman van de vader.


Die benadrukte nogmaals dat de ontvoering goed voorbereid was.


"Ze keerde nooit terug van haar trip naar Polen en al het geld was verdwenen. Zelfs het appartement was al overgedragen op naam van haar vader om zich hier onvermogend te laten verklaren. Ze veinst zelfs ziektebeelden bij de kinderen om ze niet te moeten afstaan."


De Leuvense rechter heeft tot 15 december om een vonnis te vellen.