Wouter Beke, maar voor hoe lang?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN LEOPOLDSBURG

Nadat Wouter Beke (CD&V) in 2013 overnam van Erwin Van Pée (sp.a) kwam hij als burgemeester nauwelijks in de problemen. Samen met zijn voorganger vormde hij een betrouwbare meerderheid. Beke wordt her en der ook genoemd als kandidaat premier, dus het is nog maar de vraag of hij nog eens zes jaar burgemeester zal zijn.
Burgemeesters Wouter Beke.
Mine Dalemans Burgemeesters Wouter Beke.

Van Pée ging van 10 naar 7 zetels en was dus de verliezer in 2012. Met 8 op 25 zetels moet Beke echter nog niet dromen van een absolute meerderheid en dan is een bondgenoot altijd welgekomen. Als uitdaging voor de komende jaren vermeldde Beke reeds de strijd tegen armoede. Mogelijk staan er ook opnieuw fusiegesprekken op de agenda.

In de aanloop naar de verkiezingen lieten Beke en Van Pée zich niet verleiden tot zware verwijten, wat doet vermoeden dat een verlengde legislatuur in het achterhoofd van de twee zit. Dan is derde partij N-VA, opnieuw aangevoerd door Toni Fonteyn, iets stouter, onder meer door zich op te stellen tegen de komst van de gevangenis. Bij Pro Leopoldsburg-Heppen is er ambitie. Lijsttrekker Danny Bloemen wil van twee naar vier zetels en hoopt mee te kunnen besturen. Besturen lijkt voor Vlaams Belang, met Ronald Peeters als uitspeelpunt, eerder een utopie.

Partijvoorzitter Wouter Beke heeft echter meer in zijn agenda staan dan enkel Leopoldsburg. Dat hij premier zou worden, noemde hij zelf kwaadsprekerij. De kans dat hij premier wordt is in ieder geval kleiner dan de kans dat hij (voor even) burgemeester blijft.

De partijen doorgelicht

Sp.a: Erwin Van Pée kan de naam 'Lijst Burgemeester' niet langer meer gebruiken en is nu lijsttrekker van de sp.a. De partij moet afscheid nemen van schepen Guy Legein, wat wordt beschouwd als een groot verlies. Voorzitster Jindra Lemmens krijgt de achtste plaats op de lijst.

N-VA: Net als zes jaar geleden voert Toni Fonteyn de N-VA aan. Diane De Volder behoudt haar tweede plaats, Bert Boeckx gaat van drie naar vijf en laat Jos Berghmans en Liliane Dieltjens passeren.

CD&V: Burgemeester Wouter Beke vindt op zijn lijst de steun van schepenen Marleen Kauffman (2) en Sara Verbeeck (3). Na dertig jaar gemeentepolitiek heeft schepen Reynders besloten afscheid te nemen. De partij had mogelijk gehoopt dat dertiger Matthias Pira voor wat jonger geweld kon zorgen, maar van hem geen spoor meer op de lijst.

Vlaams Belang: Vlaams Belang kon negentien mensen verzamelen om op te komen. Ronald Peeters is net als zes jaar

geleden de aanvoerder van de lijst. De partij had met Annick Philips nog een tweede raadslid, maar zij besliste om als onafhankelijke te zetelen en is er nu niet meer bij.

PRO Leopoldsburg: Overal dezelfde lijsttrekker in Leopoldsburg, dus kon Danny Bloemen ook niet achter blijven. Hij trekt de lijst van PRO. Het tweede plekje in de gemeenteraad werd bemand door Jan Vanzeir, dit keer is hij wederom lijstduwer van de partij.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Harmsen

    Het beleid van Beke is rampzalig, tijd dat die verdwijnt.