Schrijfster Christine Geysen debuteert met ‘Als je ademhaling stopt’

Schrijfster Christine Geysen tijdens haar boekvoorstelling in Gingelom.
DSS Schrijfster Christine Geysen tijdens haar boekvoorstelling in Gingelom.
‘Als je ademhaling stopt’ is het eerste deel van de meeslepende trilogie van Christine Geysen (31) uit Leopoldsburg. In het boek — meteen ook haar debuut — vertelt ze het verhaal van de 17-jarige Helia, die een heel opmerkelijke gave heeft: sterfdatums voorspellen.

“Het verhaal gaat over de dood, en alle situaties en gevoelens die daar bij komen kijken”, vertelt Christine. “Het gaat over weten wanneer iemand sterft, en wat je met deze informatie doet. Het gaat over vriendschap, liefde en verdriet. En hoe je omgaat met deze gevoelens in tijden waar sociale media alles perfect doen lijken. De druk voor mijn hoofdpersonage is enorm en ik beschrijf haar gevoelens dan ook heel uitgebreid. Het is oké dat ze zich slecht voelt, en dat is ook een boodschap die ik met dit boek wil meegeven. Er kan iets gebeuren waardoor je je slecht voelt en dat mag. Tenslotte zijn we geen robots.”

Christine schreef ‘Als je ademhaling stopt’ eigenlijk al vier jaar geleden. “Ik schrijf het liefst aan mijn bureau, met een leuk muziekje op de achtergrond en een groot raam om naar buiten te kijken. Toen ik dit boek schreef, woonde ik nog alleen in een studio in Leuven. Ik heb er toen ook zoveel mogelijk tijd voor vrijgemaakt. Dat was een fantastische tijd, waarin ik echt niet kon stoppen met schrijven. Toen heb ik ook meteen de verhaallijnen uitgezet voor deel twee en drie.”

Mailtje van de uitgeverij

“In de zomer van 2018 heb ik besloten om het boek op te sturen naar uitgeverij Kramat”, vervolgt Christine. “Ik had de eerste vijf hoofdstukken verpakt in zwarte voile, met allemaal glitters. Ook de enveloppe had ik zwart gekleurd om het geheel een mysterieuze gloed te geven. Ik heb dan een mailtje gekregen met de vraag om ook de rest van het verhaal op te sturen. Er was interesse om het boek uit te geven, zo klonk het. Maar ik dacht dat ze zich misschien nog zouden bedenken. Zelfs toen ik op gesprek mocht, drong het niet tot me door dat dit echt gebeurde. En tot op de dag van vandaag heb ik moeite om te geloven dat mijn droom echt is uitgekomen. Het lijkt nog steeds te mooi om waar te zijn.”

Het boek van Christine werd een zogeheten young adult-roman. “Dat zijn boeken voor jongeren ouder dan 15 jaar, waarin het hoofdpersonage zelf ook tussen de 15 en 20 jaar oud is”, legt ze uit. “Maar er zijn ook enorm veel volwassenen die van dit genre houden — mezelf meegerekend. Van mijn eerste roman werden duizend exemplaren gedrukt en ik hoop natuurlijk dat die allemaal verkocht worden, en dat er een tweede druk komt. Maar ik wil in de eerste plaats graag dat het verhaal gelezen wordt, want dit is een verhaal dat het waard is om verteld te worden.”

‘Als je ademhaling stopt’ is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.kramat.be voor 18,95 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.