Nieuw gemeentehuis geopend

Het vernieuwde gemeentehuis van Leopoldsburg.
Foto Borgerhoff Het vernieuwde gemeentehuis van Leopoldsburg.
Het gemeentebestuur van Leopoldsburg stelt dit weekend trots het nieuwe gemeentehuis voor. Het personeel van gemeente en OCMW kreeg vanmiddag de primeur en vanavond vond een academische zitting plaats in de raadzaal.

Het oude gemeentehuis in neoklassieke stijl dateerde van 1856. In 1857 nam de gemeenteschool haar intrek in de twee zijgebouwtjes. In de jaren ’50 werd een grote achterbouw geplaatst voor de technische dienst en de brandweer. Tussen 1991 en 1994 volgde een volledige renovatie en herindeling van het gebouw. De achterbouw werd begin vorig jaar volledig afgebroken en maakte plaats voor een heel nieuw kantoorgebouw met vijf bouwlagen. Het historische gedeelte bleef wel gespaard en doet nu dienst als monumentale inkomhal waarin je tot boven aan het torentje kunt kijken. Bijzonder is dat het nieuwe gedeelte bekleed is met goudkleurig spiegelend glas, waarin het historische gebouw prachtig weerspiegeld wordt zodat verleden en toekomst met elkaar verbonden zijn.

Ook aan de binnenkant is het verleden nog steeds zichtbaar, onder meer door vroegere bouwkundige ingrepen. Met deze nieuwbouw kijkt ook het gemeentebestuur naar de toekomst. Het is één van de eerste overheidsgebouwen dat voldoet aan de ‘BREEAM Excellent Score’, een norm om de ecologische voetafdruk van een gebouw te meten tijdens de volledige levensduur ervan.

Burgemeester Wouter Beke (CD&V) bij de werf.
Foto Borgerhoff Burgemeester Wouter Beke (CD&V) bij de werf.

Dit weekend krijgen de inwoners van Leopoldsburg de kans om een kijkje te komen nemen. Op zaterdag is het gebouw geopend voor publiek van 10.00 tot 13.00 uur. ’s Avonds om 20.00 uur is er op het plein voor het gemeentehuis een speciale editie van ‘Leopoldsburg Zingt’ die afgesloten wordt met een lasershow. Op zondag, Openbedrijvendag, is het gebouw te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen voor één keer de gelegenheid om alle verdiepingen te bezoeken, ook de verdiepingen die niet publiek toegankelijk zullen zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.