Leopoldsburg middelpunt van herdenkingsweekend 75 jaar Bevrijding

Een Britse delegatie zakte vorig jaar naar Leopoldsburg af om de slachtoffers van de tweede wereldoorlog te herdenken.
TONY VAN GALEN Een Britse delegatie zakte vorig jaar naar Leopoldsburg af om de slachtoffers van de tweede wereldoorlog te herdenken.
In 2019 is het 75 jaar geleden dat België werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog eindigde. Leopoldsburg speelde hierbij een belangrijke rol en wil dit niet onopgemerkt laten passeren. In samenwerking met o.a. Defensie, het War Heritage Institute (WHI) en de Vlaamse Gemeenschap wordt er een uitgebreid programma uitgewerkt dat loopt van 12 t.e.m. 15 september 2019.

In de streek rond Leopoldsburg liep de geallieerde bevrijding van West-Europa vast. Om de oorlog toch vóór Kerstmis te beëindigen, waagde veldmaarschalk Montgomery een spectaculaire gok: hij lanceerde ‘Operatie Market Garden’, één van de meest ambitieuze militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. Leopoldsburg gold als vertrekpunt en is bijgevolg het middelpunt van de herdenkingsactiviteiten.

Grondoffensief overgedaan

Op donderdag 12 september start het herdenkingsweekend met het oprichten van het ‘Basecamp Splendid’. Een paar honderd historische voertuigen van ‘OMG 2019’ verzamelen op de terreinen van Kwartier Moorslede en bouwen er hun kampement op om op zaterdag 14 september richting Nijmegen te vertrekken in een enorme colonne. Op die manier wordt het grondoffensief van de operatie overgedaan. Diezelfde donderdag arriveert ook de historische Bevrijdingskolonne Noord van het WHI in Leopoldsburg.

‘Liberty Ball’

Een dag later is er een grote herdenkingsplechtigheid op het Koningin Astridplein. Ook de historische Bevrijdingskolonne Noord van het WHI neemt hieraan deel. ’s Avonds vindt er een groot ‘Liberty Ball’ plaats om de feestelijke sfeer van de Bevrijding helemaal opnieuw te beleven. Om goed voorbereid te zijn, kan je om 20.00 uur al een dansinitiatie lindy hop volgen,

Verder is het herdenkingsweekend ook het startmoment van totaalspektakel ‘De Grote Rappèl²’ en vindt de International Sanicole Airshow plaats. Die staat uiteraard in het teken van 75 jaar Bevrijding.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.