Gespecialiseerde politiehonden snuffelen al vijftig jaar

Afgelopen week werd met de gepensioneerden en de actieve politiemensen de vijftigste verjaardag van de hondenwerking gevierd
Toon Royackers Afgelopen week werd met de gepensioneerden en de actieve politiemensen de vijftigste verjaardag van de hondenwerking gevierd
Vijftig jaar geleden werden de eerste honden bij de toenmalige rijkswacht opgeleid om dieper te gaan snuffelen in enkele dossiers. Met succes, want de eerste politiehonden slaagden er in om misdrijven te helpen oplossen.

De dienst werd vanaf de beginjaren trouwens georganiseerd vanuit het Limburgse Leopoldsburg. Daar ging in 1975 ook de eerste heroïne en cocaïnehond ‘Joe’ aan de slag. “Terwijl we in de jaren zestig nog eerder als amateurs begonnen, werden we meer en meer professioneel”, blikt Koen Miermans terug. “Andere landen kwamen zelfs bij ons kennis opdoen.” 

Door de gewelddadige periode in de jaren tachtig met de Bende van Nijvel en de CCC kwamen er al snel bomhonden bij. In de nasleep van de Dutrouxperiode zorgde de politie voor honden die menselijke resten konden opsporen. Intussen helpen ook de hormonenhond, de bloedhonden en de brandhaarddetectiehonden moeilijke dossiers naar een goed einde te brengen. Om de vijftigste verjaardag van de ‘DACH’ - de Directie Hondensteun - te vieren kwamen de huidige én de gepensioneerde medewerkers afgelopen week samen klinken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.