Bouw gevangenis start in 2019

Links ligt het oorlogsmuseum, rechts komt de nieuwe gevangenis.
Foto Borgerhoff Links ligt het oorlogsmuseum, rechts komt de nieuwe gevangenis.
De regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe gevangenis op het militaire kwartier Reigersvliet in Leopoldsburg. Voor het masterplan gevangenissen trekt de regering 600 miljoen euro uit. De bouw van de nieuwe gevangenis kan in 2019 starten en moet in 2023 afgerond zijn. Het project is goed voor 315 jobs en zal ongeveer evenveel gedetineerden huisvesten.

De regering keurde eind vorig jaar in zijn masterplan al de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg goed. In het huidige zomerakkoord voorziet de regering ook geld voor de bouw ervan. Voor het masterplan gevangenissen is 600 miljoen euro voorzien. De nieuwe gevangenis komt op het militaire domein in het kwartier Reigersvliet tussen het centrum en de wijk Boskant, beter bekend als de K-blokken. In oktober van 2014 werd al een site van acht hectare in kwartier Reigersvliet overgedragen naar de Regie der Gebouwen. Daarna keurde de provincie ook het kleinstedelijk gebied Leopoldsburg goed inzake ruimtelijke ordening.


De bouw van de nieuwe gevangenis kan nu van start gaan. In 2019 wordt het startschot gegeven. De gevangenis zal goed zijn voor 315 jobs en wordt een van de belangrijkste werkgelegenheidsprojecten van het SALK in onze provincie. Er zullen ongeveer evenveel gedetineerden in de gevangenis kunnen ondergebracht worden als dat er personeel is. Verwacht wordt dat het ganse complex klaar is in 2023. (JDSL)