Schepen tackelt eigen coalitie

Van Ginderdeuren stuurt kat naar gemeenteraad
Oppositie weigert te 'depanneren' en stapt op

De oppositieleden weigerden om agendapunten te stemmen omdat er volgens hen al lang een "negatieve wind" door de bestuurscoalitie waait. En dus bleef de coalitie achter met een halflege raadszaal.
Mozkito De oppositieleden weigerden om agendapunten te stemmen omdat er volgens hen al lang een "negatieve wind" door de bestuurscoalitie waait. En dus bleef de coalitie achter met een halflege raadszaal.
Er lijkt een dik haar in de boter te zitten tussen de bestuurscoalitie van burgemeester Irina De Knop (Open Vld) en haar partijgenoot en schepen Filip Van Ginderdeuren. Die laatste stuurde maandagavond zijn kat naar de gemeenteraad, waardoor het bestuur geen meerderheid had. De oppositie weigerde om te 'depanneren' en verliet de zaal.

Van Ginderdeuren was ook voor maandag al een omstreden figuur. De schepen werd in maart 2015 opgepakt op verdenking van fraude in zijn hoedanigheid als advocaat, en zat zelfs enkele maanden in de cel. Wat voor fraude dat dan precies was, is niet duidelijk. Maar feit is wel dat Open Vld hem toen zijn bevoegdheden afgenomen heeft, en de schepen op non-actief plaatste. Tegen de zin van Van Ginderdeuren, die zich later tegen de partij keerde. Tot hij - na topoverleg - alsnog zijn plaats in het schepencollege innam. Maar tot een echte verzoening kwam het nooit. Zo was Van Ginderdeuren op persconferenties zelden te zien in het gezelschap van andere leden van het gemeentebestuur.

Burgemeester Irina De Knop, hier op archiefbeeld met schepenen Johan Limbourg (l.) en Filip Van Ginderdeuren.
Mozkito Burgemeester Irina De Knop, hier op archiefbeeld met schepenen Johan Limbourg (l.) en Filip Van Ginderdeuren.

Krappe meerderheid

En Van Ginderdeuren lijkt zich nu wéér tegen het gemeentebestuur te keren. Maandagavond was hij afwezig op de gemeenteraad, en het schepencollege had geen idee waar hij kon zijn. Het probleem is dat De Knop een krappe meerderheid heeft, die ze door de afwezigheid van Van Ginderdeuren kwijt was. Met andere woorden: er konden geen punten doorgeduwd worden, tenzij de oppositie bereid was om te 'depanneren'. Maar oppositiefractie N-VA/LennikKwadraat liet verstaan de negatieve sfeer binnen het bestuur beu te zijn, en weigerde hulp. Na een verklaring van burgemeester De Knop stonden de leden van de oppositie recht, en verlieten ze de zaal. Van Ginderdeuren zelf wil voorlopig niet reageren. Hij zal pas vrijdag meer uitleg geven. Maar als hij nog eens zou weigeren om naar een gemeenteraadszitting te komen, dan legt hij - een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen - een bom onder de bestuurscoalitie. Toch wil burgemeester De Knop geen voorbarige conclusies trekken.

Constructief

"Het is niet aan mij om voor schepen Van Ginderdeuren zijn beurt te spreken", zegt ze. "Er zal wel een goede reden zijn voor zijn afwezigheid, zeker? Ik vermoed dat het ook eenmalig was. Wij zijn nog altijd bereid om constructief met hem samen te werken - op de voorbije gemeenteraad stonden enkele punten op de agenda die onder zijn bevoegdheid vallen (Van Ginderdeuren is onder meer bevoegd voor Vrije Tijd, red.). Het college werkt goed en we willen daar allemaal mee doorgaan." De Knop is dan ook niet te spreken over de houding van de oppositie. "Moeten wij dan ook altijd de gemeenteraad verlaten wanneer iemand van de oppositie aanwezig is? We hadden alle agendapunten unaniem kunnen goedkeuren, maar zij kozen voor een andere weg."

Negatieve wind

Oppositiefractie N-VA/LennikKwadraat ziet dat anders. "We stellen vast dat sinds het begin van de legislatuur er een zeer negatieve wind door deze bestuursploeg waait", zegt voorzitter Geert De Cuyper. "Het is niet de eerste keer dat het college geen meerderheid heeft in de gemeenteraad. Voorts worden veel voorstellen van onze partij gewoon genegeerd. En een minderheidsfractie die de meerderheid maar moet depanneren? Daarvoor heeft het gemeentebestuur veel te weinig respect voor onze fractie."