Nieuwe zorgcampus met 38 plaatsen

ZONNELIED VZW STELT BOUWPROJECT VOOR

Om de bouwwerken te financieren, organiseert de vzw komend weekend de Zonnefoor.
Mozkito Om de bouwwerken te financieren, organiseert de vzw komend weekend de Zonnefoor.
Zonnelied vzw, een centrum dat mensen met een handicap begeleidt, heeft een nieuw bouwproject in het centrum van Eizeringen voorgesteld. Daar wordt een nieuwe campus opgetrokken, met een capaciteit van 38 plaatsen. Dat kost natuurlijk geld - 2 miljoen euro om precies te zijn. Daarom organiseert de vereniging komend weekend de Zonnefoor.

Zonnelied biedt ondersteuning aan vierhonderd mensen, verdeeld over vestigingen in Merchtem, Opwijk, Tollembeek, Roosdaal en Eizeringen. In die laatste gemeente wordt de vestiging nu grondig uitgebreid. "Aan de vestiging in Eizeringen komt er een nieuwe, aparte campus met plaats voor 38 zorgbehoevenden", zegt adjunct-directeur Karel De Vuyst. "Het gebouw wordt opgetrokken in de weide langs de Frans Baetensstraat en Carnaalstraat. Waar we als organisatie vroeger mikten op kleinere leefgroepen op onze centrale campus in Roosdaal, zetten we nu in op wonen op zorgspecifieke campussen. Het toekomstige gebouw ziet er strak uit, met flink wat moderne zorgtechnologie. In onze sector zien we steeds vaker mensen met een zwaardere handicap en dan moet je een zorginstelling hebben die voorbereid is op de noden van die mensen."

Een maquette van de nieuwe campus (groen), waar 38 zorgbehoevenden kunnen verblijven.
Mozkito Een maquette van de nieuwe campus (groen), waar 38 zorgbehoevenden kunnen verblijven.

Overleg met de buren

Zonnelied neemt ook alle kosten voor de bouw, goed voor 2 miljoen euro, op zich. Begin 2019 gaan de werken van start. Intussen zat de directie van Zonnelied ook al rond de tafel met de buurtbewoners. Zij vreesden immers parkeerproblemen in het centrum van Eizeringen. "Maar dat is volledig van de baan", klinkt het. "We pasten onze plannen aan, gingen in dialoog met de buren en kwamen tot een akkoord. Het is een groot project voor Eizeringen, maar iedereen kan op twee oren slapen. De gemeente zal haar landelijke karakter niet verliezen."


Om geld voor het project in te zamelen, organiseert Zonnelied komende zondag de vierde editie van de Zonnefoor. De opbrengst van het evenement gaat integraal naar de bouwwerken. GC Het Koetshuis vormt het decor van de festiviteiten, met onder meer een rommelmarkt, foodtrucks, en optredens. Ook de Velo-Droom staat dit jaar op de affiche, met Sporza-journalist Ruben Van Gucht als peter van het initiatief. "Ruben zal zelf ook deelnemen aan een begeleide groepsrit, om 9.30 uur", zegt De Vuyst. "Hij zal een rondje van 75 kilometer rijden. Wie ook wil meefietsen, moet zich inschrijven via velodroom@zonnelied.be. Voor de wandelaars zijn er routes van vijf, tien en vijftien kilometer doorheen de streek. De deelnameprijs bedraagt 5 euro. Je kan achteraf ook douchen en er worden bewaakte fietsenstallingen aangeboden."