Gezondheidswandelingen maken comeback

DE LENNIKSE WINDHEREN EN GEMEENTEBESTUUR SLUITEN WEER VREDE

De Lennikse Windheren en het gemeentebestuur hernieuwen hun samenwerking voor de organisatie van de populaire gezondheidswandelingen.
Mozkito De Lennikse Windheren en het gemeentebestuur hernieuwen hun samenwerking voor de organisatie van de populaire gezondheidswandelingen.
Wandelclub De Lennikse Windheren neemt de organisatie van de gezondheidswandelingen weer in handen. Na een dispuut met het gemeentebestuur weigerde de vereniging de wandelingen te organiseren. Onder impuls van schepen Filip Van Ginderdeuren (Open Vld) werden alle plooien weer glad gestreken.

Wandelclub De Lennikse Windheren zag tien jaar geleden het levenslicht en groeide uit tot een gerespecteerde wandelclub. In opdracht van de gemeente Lennik werden ook al zes jaar lang gezondheidswandelingen georganiseerd. Maar aan die gezondheidswandelingen kwam in oktober 2016 een einde.


De bestuursleden van de Lennikse Windheren waren toen niet te spreken over de toestand van de voetwegen. Tijdens een wandeltocht viel zelfs een deelnemer in een beek. Het gemeentebestuur zocht meteen naar vervanging voor de wandelingen. De liberale vrouwenvereniging 'Er even uit' nam de organisatie op zich, maar nu sluiten het gemeentebestuur en de wandelclub weer vrede. "Het kriebelde al een tijdje om terug te keren", zegt voorzitster Marita Van Der Stricht. "Op ons hoogtepunt kwamen meer dan 100 sportievelingen naar onze wandelingen. De mensen bleven maar vragen wanneer we terugkwamen. De gezondheidswandelingen liggen hen nauw aan het hart. We konden hun vraag niet meer weigeren."

Betere samenwerking

De wandelvereniging hoopt op een betere samenwerking met de gemeente Lennik. Samen met de dienst Vrije Tijd zullen ze weer de wandelingen uitstippelen. "Sommige parcours zullen er niet perfect bijliggen - dat begrijpen we. Maar deze keer hopen we dat het gemeentebestuur iets doet met onze aanbevelingen. Er kruipt erg veel tijd in de organisatie. Wij stippelen alle parcours uit, gaan het traject op voorhand eens af en zorgen voor de inschrijvingen. Als wij een minpunt aan het parcours doorgeven, mag de gemeente er toch iets aan doen? Anders gebeuren er wéér ongevallen. In andere gemeenten zagen we de appreciatie van het gemeentebestuur voor soortgelijke acties. Sommige wandelverenigingen werden getrakteerd op een barbecue - op kosten van het gemeentebestuur. Hopelijk blijft het bestuur onze organisatie steunen."

Meer animo

Onafhankelijk schepen Filip Van Ginderdeuren is opgelucht met de hernieuwde samenwerking. Hij benadrukt het belang van de gezondheidswandelingen. "Ze zorgen voor animo binnen onze gemeente", zegt Van Ginderdeuren. "Inwoners uit Halle en Aalst zakken naar onze kleine gemeente af om onze wandelpaden te ontdekken. De Lennikse Windheren steken enorm veel werk in de organisatie. Het was dan ook spijtig dat het zo moest aflopen. Daarom nam ik enkele maanden geleden zelf het voortouw om de plooien weer glad te strijken. De dienst Vrije Tijd wil de organisatie volledig ondersteunen. Deze activiteit is laagdrempelig en zet mensen aan tot bewegen. Als je ziet hoeveel deelnemers ze letterlijk op de been krijgen, dan is het belang ervan niet te overschatten. Het is mooi om nu een nieuwe start te nemen."


De eerste gezondheidswandeling vangt aan op 28 maart op de Markt. Tot en met mei zal er iedere week een wandeling georganiseerd worden. De precieze data en inschrijvingen zullen de komende maanden meegedeeld worden via de officiële kanalen.