Ereburgemeester Vandewalle (88) overleden

Lendeleeds ereburgemeester Roger Vandewalle is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden in het woonzorgcentrum. Vandewalle was twaalf jaar schepen en achttien jaar burgemeester van Lendelede.

Roger Vandewalle werd in 1965, meteen na zijn eerste deelname met de CVP aan de gemeenteraadsverkiezingen al eerste schepen. Na het overlijden van burgemeester René Vandemaele werd hij in mei 1976 waarnemend burgemeester, om bij de verkiezingen later dat jaar tot 'echte' burgemeester verkozen te worden. Hij bleef burgemeester tot 1995, toen wegens zijn leeftijd uit de politiek stapte. In totaal was hij twaalf jaar schepen, en achttien jaar burgemeester.


Vandewalle was jarenlang voorzitter van de Lendeleedse Harmonie Kunst & Eendracht, en ook van de heemkundige kring Lethae. Als voorzitter van de Harmonie bracht hij een boek uit voor de 90ste verjaardag van de vereniging, en hij was een van de drijvende krachten achter de verbroedering met de Harmonie van Speckenborn.

Archief

Vandewalle was een fervente verzamelaar van alles wat met Lendelede te maken had: van krantenknipsels tot postkaarten en bidprentjes. In 1999 schonk hij zijn volledige archief aan de gemeente, die daarvoor een lokaal vrijmaakte in de bibliotheek. Onder meer omwille van die schenking kreeg Vandewalle de cultuurtrofee van de Culturele Raad.


"Roger zal vooral herinnerd worden als de burgemeester voor álle Lendeledenaren", zegt huidig burgemeester Carine Dewaele, die haar carrière als gemeenteraadslid startte in de laatste legislatuur van Vandewalle. "Hij was overal aanwezig, op de goede momenten, maar ook op de minder goede. Hij had een sterke uitstraling, en dwong van iedereen respect af, onder meer door zijn dossierkennis en zijn fenomenaal geheugen." Wie door Lendelede rijdt, ziet veel van zijn verwezenlijkingen. "Van de sporthal en het containerpark tot de brandweerkazerne, het diensten- en ontmoetingscentrum en het gemeentehuis."


Rogers echtgenote Suzanne overleed enkele jaren geleden. "Suzanne was de sterke vrouw achter een sterke man, en ze was er altijd voor hem geweest. Dat zij plots wegviel, was erg lastig voor Roger", vertelt Dewaele.


Vandewalle woonde de laatste maanden in het woonzorgcentrum in Lendelede, en is er zaterdagmorgen overleden. Er ligt een rouwregister in het gemeentehuis. De begrafenisplechtigheid vindt zaterdag om 10 uur plaats in de kerk van Lendelede. (JME/LSI)