Winkel Koerse strikt 6.000 fans, met dank aan zon én Nederlanders

De Nederlandse pikeurs tonen hoe kortebaanrijden in zijn werk gaat.
Joke Couvreur De Nederlandse pikeurs tonen hoe kortebaanrijden in zijn werk gaat.
De 161ste Winkel Koerse heeft gisteren ruim zesduizend mensen naar de Gullegemsestraat gelokt. Behalve de traditionele paardenkoers viel ook de voorlopig eenmalige Nederlandse inbreng, een sessie korte baanrijden, in de smaak. Eén incident wel: een paard rukte zich los van zijn jockey en liep alleen terug naar het startpunt.

Die gebeurtenis achter de schermen vormde slechts een kleine domper op de feestvreugde. "Geen enkele bezoeker heeft iets gemerkt", stipt voorzitter Krist Vandemoortele aan. "Een jockey met zijn paard en sulky had het parcours al verlaten en trok via de achtergelegen afgesloten straten terug richting verzamel- en startpunt. Het paard kon zich op een of andere manier losrukken en is op eigen houtje terug naar het startpunt gelopen. Daar hebben ze het paard zonder veel problemen terug kunnen vastnemen. Daarbij raakte niemand gewond. Hoe dit is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk."

Twee jongetjes van de crèche van Barbara Desmet voelen zich echte jockeys dankzij hun kartonnen paarden.
Joke Couvreur Twee jongetjes van de crèche van Barbara Desmet voelen zich echte jockeys dankzij hun kartonnen paarden.

Kort draaien

De straatharddraverij en andere onderdelen van de paardenkoers zijn voor het overige vlekkeloos verlopen. Terwijl het 's ochtends nog regende, baadde de Gullegemsestraat in de namiddag in een herfstzonnetje. "Hierdoor mochten we iets meer volk dan andere jaren ontvangen", glundert voorzitter Krist Vandemoortele. "Ik schat dat we toch ruim zesduizend toeschouwers hadden. We zijn dus tevreden over deze editie. Bovendien hebben de Nederlandse pikeurs bewezen dat je op dit parcours wel degelijk kort kan draaien. Daar was de voorbije jaren wat discussie over, maar dat twistpunt is nu dus ook beslecht."

Mocht ook niet ontbreken: de traditionele paardenkoers.
Joke Couvreur Mocht ook niet ontbreken: de traditionele paardenkoers.

Geen wielrenner

De toeschouwers konden de Nederlandse inbreng appreciëren. "Zolang er nog steeds Belgisch bier is, kan ik zo'n nieuwigheid wel smaken", grapt Winkelnaar Jan Vermeersch. "Het was wel eens interessant om te zien hoe onze noorderburen de sport aanpakken. Alleen spijtig dat er daardoor geen race meer was tussen een wielrenner en een paard. Dat spektakel miste ik toch een beetje."

Met hun stokpaardjes crossen kinderen over het parcours.
Joke Couvreur Met hun stokpaardjes crossen kinderen over het parcours.

Crèche

Ook de boerenpaarden en kinderen met een zelfgemaakt stokpaardje konden weer heel wat mensen charmeren. Barbara Desmet kwam zelfs met de negentien kindjes van haar crèche naar het evenement afgezakt. "Alle kinderen hebben op school aangepaste versiering gemaakt en twee jongetjes hebben zelfs een eigen kartonnen paard in elkaar gestoken. Op zo'n dagen mag het hele dorp meegenieten", zegt Barbara.

Champagne

Na de laatste race barstte er nog een gezellig volksfeest los en daar hoorde voor het eerst ook champagne van Winkel Koerse bij. "Alle 420 flessen van die speciale champagne zijn de deur uit gevlogen", zegt bestuurslid Geert Van Gheluwe. "We hebben zelfs nog een twintigtal capsules apart verkocht, dus dat initiatief smaakt zeker naar meer."