Winkel Koerse krijgt Nederlands tintje

AANKOMSTLIJN VERPLAATST VOOR KORTEBAANRIJDERS

De organisatoren van Winkel Koerse tonen nog een andere nieuwigheid. Elke wijk van de koers heeft immers zijn eigen vlag ontworpen.
Joke Couvreur De organisatoren van Winkel Koerse tonen nog een andere nieuwigheid. Elke wijk van de koers heeft immers zijn eigen vlag ontworpen.
De paarden draven vandaag opnieuw door de Gullegemsestraat op de jaarlijkse hoogmis die Winkel Koerse heet. De unieke paardenkoers krijgt dit jaar een Nederlands tintje met de komst van twee 'pikeurs' die een demonstratie komen geven van hun traditionele kortebaanrijden. De aankomstlijn wordt voor deze editie zelfs speciaal verlegd.

F1-topper Max Verstappen is niet de enige 'vliegende Hollander' die weet wat snelheid is. Ook Aad en Manon Pools kunnen er wat van en dat komen vader en dochter tijdens Winkel Koerse demonstreren. "Onze straatharddraverij is in feite gebaseerd op de 'kortebaandraverij', die in Nederland ingeburgerd is", leggen voorzitter Krist Vandesompele en pr-man Geert Van Gheluwe uit. "We waren eind jaren negentig na de afschaffing van onze traditionele straatpaardenkoers op zoek naar iets nieuws en deden toen in het Nederlandse Boxmeer en Medemblick inspiratie op. Begin dit jaar maakten ook de jongeren van ons bestuur kennis met dat Nederlandse systeem en dat resulteert nu in een demonstratie van een vader en dochter die bekend staan als 'toppikeurs', hun versie van onze jockeys."

Nederlander Aad Pools aan het werk met zijn paard.
Repro Joke Couvreur Nederlander Aad Pools aan het werk met zijn paard.

Mister Kortebaan

Aad Pools (69) is sinds vorig jaar officieel gestopt met de paardensport, maar in eigen land staat hij nog steeds bekend als 'Mister Kortebaan'. Hij won acht keer het Nederlands kampioenschap en werd veertien keer winnaar van het Pikeursklassement. Hij neemt het op Winkel Koerse op tegen zijn dochter Manon (32), die in 2008 kampioene werd en al 30 overwinningen op haar naam heeft. "Het gaat om een afvalrace waarbij één tegen één geracet wordt", legt Geert uit. "Wie als eerste twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde. De paarden starten vanaf een basisafstand van 300 meter. Om het geheel aantrekkelijker en beter in beeld te brengen, wordt ook de aankomstlijn verlegd. Die komt vijftig meter lager te liggen tussen café De Meiboom en de floristerie. Op die manier wordt het parcours voor de straatharddrijverij met vijftig meter ingekort, wat de spanning ongetwijfeld ten goede zal komen. De komst van de Nederlanders betekent ook dat we keuzes moesten maken en daarom is er dit jaar geen sprint tussen een wielrenner en paard of een race met dubbele sulky's."

Junior Klakke

De zoektocht naar de Junior Klakke van Kapelle, de jongere met het mooiste hoofddeksel in paardenthema, vindt opnieuw plaats, net als de demonstratie met boerenpaarden en de rit van kinderen met hun zelfgeknutseld paardje. Ook dit jaar is er opnieuw een taxiservice om bezoekers veilig naar huis te brengen. "Er komen in alle cafés speciale aankondigingsborden met het taxinummer en extra reclame via de website", weet Geert. "Verder stoppen we ons feestdorp op Den Ast in een totaal ander kleedje. Het wordt een grote tent met houten vloer en een eigen creatie van diverse bars en eetgelegenheden, met 's avonds concerten van De Casanova's en Sergio."


Meer informatie vind je op de site www.winkelkoerse.be.