Geen straf voor slag tijdens 'langste burenruzie'

Zonder straf. Zo beslechtte de rechter in Kortrijk gisteren de trieste apotheose van wellicht de langste burenruzie van Vlaanderen - 48 jaar lang - in de Boerderijstraat in Sint-Eloois-Winkel.

André A. (79) werd wel schuldig bevonden omdat hij zijn overbuur met een borstelstok te lijf is gegaan, maar de rechter gaf hem de gunst van de opschorting. Aan zijn overbuur moet André A. een schadevergoeding van 502 euro betalen.


Het was de eerste fysieke confrontatie in de straat die al bijna een halve eeuw het decor vormt voor scheldpartijen en luide verwensingen door de echtgenote van A. In augustus vorig jaar kreeg een overbuur het op de heupen. Maar toen hij op het bejaarde koppel afstapte, kreeg hij enkele emmers water over zich heen.


André A. sloeg met een borstelstok, zo hard dat de steel afbrak. "Hij daagde me uit en plots was het me te veel", barstte André A. voor de rechter in tranen uit. "De hele straat is tegen ons", klonk het. "Niemand weet nog waarom het ooit begonnen is of wat de precieze reden van hun gedrag is", zegt overbuur en slachtoffer Johan Deseure (71).

Mooi weer

"Van zodra het mooi weer is, zit de echtgenote van A. buiten in haar voortuintje. Eender wie passeert, krijgt er ongevraagd van langs, tot zelfs de bedelers van reclamebladen toe. De meest idiote verwensingen en beschuldigingen worden in het rond geslingerd. Enkele bewoners durven gewoon niet meer buiten te komen als ze zien dat ze weer op oorlogspad is. Toen mijn vrouw Anita kanker had, waarvan ze intussen genezen is, kreeg ze tijdens het ramen lappen dit te horen: 'Ga maar snel terug naar binnen, kankerpatiëntje!'. Bij een buurvrouw die weduwe was geworden nadat haar man van een dak was gevallen, vond ze het leuk om voortdurend 'Kom van dat dak af' te zingen", vertelt Deseure.


De rechter vond wel dat er sprake was van gedeelde verantwoordelijkheid, omdat de overbuur zelf op het koppel afstapte en de slagen op die manier uitlokte. (LSI)