"Volksmens met een groot hart"

EREBURGEMEESTER FIRMIN DEBUSSERÉ (80) OVERLEDEN AAN SLEPENDE ZIEKTE

Firmin Debusseré was van 1977 tot 1988 burgemeester van Ledegem.
Geert Van Gheluwe Firmin Debusseré was van 1977 tot 1988 burgemeester van Ledegem.
De Ledegemse ereburgemeester Firmin Debusseré (80) is zaterdagmorgen bij hem thuis na een slepende ziekte overleden. Debusseré was vier jaar senator voor de Volksunie, maar ook de eerste burgemeester van de in 1976 gefuseerde gemeenten Ledegem, Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel. "Firmin had een groot hart en was bijzonder graag onder de mensen", typeert Vlaams minister-president Geert Bourgeois hem.

In het najaar van 2012 schitterde ereburgemeester Firmin Debusseré nog in de achtdelige Canvasreeks 'Meneer de Burgemeester', naar het gelijknamige boek van Peter Vandekerckhove. "Mijn jaren als burgemeester waren echt de mooiste van mijn leven" mijmerde Firmin toen. De echtgenoot van Maria Spillebeen en de vader van Chantal, Filip en Sybille had zich als jonge gast in 1964 aangeboden om op de toenmalige Winkelse CVP-lijst van de burgemeester te staan. "Na een nachtelijke vergadering in café 't Oud Stadhuis van die partijbonzen bleek dat ik niet gewenst was op hun lijst", foeterde Firmin op zijn gekende manier. "Ik was furieus, stichtte mijn eigen partij en werd verkozen". Zes jaar later kreeg hij Jacques Vermaut (huidig OCMW-raadslid voor CD&V/VD, red.) aan zijn zijde in de gemeenteraad. De eerste gemeenteraadsverkiezingen van de gefuseerde gemeenten Ledegem met Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-Winkel waren voor de partij Vrijheid & Democratie, kortweg V&D, een schot in de roos. De partij haalde negen zetels, de CVP tien zetels en de socialisten zaten met de latere burgemeester Patrick Van Gheluwe op de wip met twee zetels. Debusseré sloot een coalitie met Van Gheluwe en werd de eerste fusieburgemeester. Zes jaar later haalde hij met V&D de absolute meerderheid.

Firmin Debusseré tijdens een inhuldigingsweekend, samen met zijn vrouw en dochters.
Geert Van Gheluwe Firmin Debusseré tijdens een inhuldigingsweekend, samen met zijn vrouw en dochters.

Typisch Vlaamse moppen

"Het was in zijn periode als burgemeester dat ik Firmin zeer goed leerde kennen als een gedreven politicus", schetst minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "Firmin was een echte volksmens, die een hele zaal op zijn hand kreeg. Hij kon op een echt bijzondere manier typisch Vlaamse moppen tappen. Die waren niet kwetsend, maar legden wel onze zwakheden bloot. Als VU-senator deed hij begin jaren 80 zijn dienstbetoon in Izegem niet ver van mij. Hij ging er prat op dat hij in 2001 de allereerste lidkaart van N-VA had gekocht. Zelfs toen hij de politiek vaarwel zei, bleef hij me geregeld bezoeken met probleemgevallen. Firmin had een heel groot hart en was bijzonder graag onder de mensen".

Debusseré als burgemeester in 1977, samen met enkele leden van de plaatselijke jeugdverenigingen.
Geert Van Gheluwe Debusseré als burgemeester in 1977, samen met enkele leden van de plaatselijke jeugdverenigingen.

Eerste fusieburgemeester

Huidig eerste schepen Wally Corneillie (CD&V/VD) zegt zelfs zijn politieke carrière te danken te hebben aan wijlen Firmin Debusseré. "We zijn beiden Vlaams-nationalist en via zijn zoon Filip, die een goeie vriend van me is, kwam ik als jonge snaak van 21 op de V&D-lijst terecht. Hij was het ook die als eerste fusieburgemeester de drie deelgemeenten bij elkaar bracht. Opmerkelijk was zeker dat Firmin altijd op de laatste plaats van de lijst ging staan om iedereen te duwen. Hij was rechtlijnig en het was altijd zwart of wit voor hem. Een tussenweg was er niet."


Debusseré, die van opleiding ingenieur scheikunde was, runde in zijn beroepsleven een vijftal bedrijven. Daarnaast was hij ook actief in de toenmalige Volksunie. Debusseré zetelde voor zijn partij van 1981 tot 1985 in de Belgische Senaat en de Vlaamse Raad als rechtstreeks verkozen senator voor het arrondissement Roeselare-Tielt.


Firmin Debusseré wordt op zaterdag 25 juni om 11 uur begraven in de plaatselijke Sint-Eligiuskerk.

Debusseré mocht in 1978 wielerkampioen Patrick Sercu in het gemeentehuis ontvangen.
Geert Van Gheluwe Debusseré mocht in 1978 wielerkampioen Patrick Sercu in het gemeentehuis ontvangen.