VIDEO Koorleden Sint-Bavo bevangen door CO tijdens nieuwjaarsreceptie in parochiezaal De Spinch: 8 mensen naar ziekenhuis

De slachtoffers werden met drie verschillende ziekenwagens naar de Aalsterse ziekenhuizen gevoerd.
Koen Moreau De slachtoffers werden met drie verschillende ziekenwagens naar de Aalsterse ziekenhuizen gevoerd.
Acht koorleden van het Sint-Bavokoor van Wanzele belandden woensdagavond in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Oorzaak was een probleem met de verwarmingsketel tijdens de nieuwjaarsreceptie in parochiezaal De Spinch.

Omdat verschillende koorleden rond 22 uur onwel werden, belden de aanwezigen het noodnummer. Ze kregen het advies meteen naar buiten te gaan. Gelijktijdig werden brandweerpost Lede en ziekenwagens van Aalst en Wichelen alsook een MUG-team van het UZ Gent ter plaatse gestuurd.

“Bij aankomst sloeg onze CO-meter meteen alarm”, vertelt brandweerluitenant Peter Dreelinck. Uiteindelijk werden waarden boven de 230 ppm gemeten. Dergelijke waarden veroorzaken hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Bij lange blootstelling kan het geur- en kleurloos koolstofmonoxidegas dodelijk zijn.

Omdat steeds meer mensen dergelijke klachten kregen, werd na verloop van tijd nog een extra ziekenwagen opgeroepen. Uiteindelijk werden acht personen verdeeld over drie ziekenwagens naar het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis en het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst gevoerd. Daar kregen ze allen een zuurstofbehandeling. Nadien onderging ieder nog een behandeling in de drukkamer van het OLV-ziekenhuis. De toestand van alle slachtoffers viel op het eerste zicht goed mee.

Oorzaak van de koolstofmonoxidevergiftiging was een menselijke fout. Iemand zou de zuurstoftoevoer van de verwarmingsketel hebben toegedraaid en de deur van de stookruimte hebben laten open staan. De vzw Parochiale Werken, die eigenaar is parochiezaal De Spinch, zal zonder twijfel maatregelen opgelegd krijgen zodat gelijkaardige incidenten niet meer mogelijk zijn.

De slachtoffers werden met drie verschillende ziekenhuizen naar de Aalsterse ziekenhuizen gevoerd.
Koen Moreau De slachtoffers werden met drie verschillende ziekenhuizen naar de Aalsterse ziekenhuizen gevoerd.
Een MUG-team van UZ Gent kwam eveneens ter plaatse.
Koen Moreau Een MUG-team van UZ Gent kwam eveneens ter plaatse.
De brandweer registreerde gevaarlijke CO-waarden.
Koen Moreau De brandweer registreerde gevaarlijke CO-waarden.
De brandweer registreerde gevaarlijke CO-waarden.
Koen Moreau De brandweer registreerde gevaarlijke CO-waarden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.