Pools-Belgische filosofe wint Debuutprijs

Alicja Gescinska met haar boek 'Een soort van liefde'.
Foto Laenen Alicja Gescinska met haar boek 'Een soort van liefde'.
Op haar zevende ontvluchtte Alicja Gescinska (36) met haar ouders het toen nog communistische Polen. Nu wint ze de Debuutprijs 2017 voor haar roman 'Een soort van liefde'.

Alicja Gescinska woont met haar man en drie kinderen in Lede. Haar cv maakt indruk: ze doctoreerde als filosofe aan de UGent, werkte in Princeton (V.S.) en is bekend van haar interviews voor de Canvas-reeks Wanderlust. Zes jaar geleden gooide ze al hoge ogen met het filosofische non-fictiewerk 'De verovering van de vrijheid'.


En nu scoort ze met haar romandebuut. Dat vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter tot een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een studente. "Intussen werk ik aan een tweede roman en een nieuw non-fictieboek. Mijn academische carrière ligt achter me. Ik hoop echt van het schrijven te kunnen leven."


Alicja werd in Warschau geboren. Vader en moeder waren ingenieur, maar die diploma's hadden bij hun aankomst in België geen waarde. "We hebben het jaren moeilijk gehad, maar mijn ouders zijn er wel in geslaagd om hun drie dochters te laten studeren. Als dat geen perfecte integratie is." De Debuutprijs, goed voor 6.200 euro, wordt overhandigd op 28 oktober, tijdens de officiële opening van de 81ste Boekenbeurs in Antwerpen. (PHT)