Onderzoek naar domiciliefraude in schepencollege

WONEN OCMW-VOORZITTER EN GEMEENTERAADSLID NIET MEER IN LEDE?

Koen Moreau
Het schepencollege van Lede heeft de dienst burgerzaken opdracht gegeven een onderzoek te voeren naar domiciliefraude bij politici van Open Vld. Er zullen controles worden uitgevoerd naar de woonst van OCMW-voorzitter Annelies De Meerman in Wichelen en gemeenteraadslid Freddy Beirens in Aalst.

"Iedereen weet al maanden - om niet te zeggen jaren - dat OCMW-voorzitter Annelies De Meersman in realiteit aan de Boterhoek in Wichelen woont", motiveert schepen Elke Meganck (CD&V) de opgestarte procedure. Merkwaardig is wel dat dit gegeven nu pas - op drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen - een probleem is voor coalitiepartner CD&V. "We hebben de situatie inderdaad veel te lang blauw-blauw gelaten", geeft Meganck toe. De vermeende woonplaats van De Meersman is al langer een discussiepunt. Zelf verklaarde de OCMW-voorzitter steeds in Lede te wonen. "Omdat we dat betwijfelen hebben we de provinciegouverneur maanden geleden gevraagd wat ons te doen stond. Tot op vandaag bleef een antwoord uit. De poging om de situatie nu te herhalen met gemeenteraadslid Freddy Beirens, die sinds kort in Aalst bij zijn zoon inwoont, is de brug te ver. Dit kan niet blijven duren", klinkt het duidelijk.

Politieke spelletjes

Breekpunt waardoor alles nu naar boven komt, is de correcte werkwijze van OCMW-raadslid cardioloog Pedro Brugada die moet verhuizen omdat hij in Oostende voor Open Vld naar de verkiezingen trekt. "Bij Open Vld past men de regels enkel toe als het hun goed uitkomt. Wij nemen die manier van werken niet langer. Andere burgers mogen ook geen domiciliefraude plegen", luidt het. De liberalen geven geen inhoudelijke reactie. "Het is jammer dat men in aanloop van de verkiezingen politieke spelletjes speelt waar de Ledenaar geen boodschap aan heeft", is de enige reactie die Open Vld-voorzitter Ingo Luypaert op de Facebookpagina van zijn partij publiceerde. Gemeenteraadslid Freddy Beirens alsook schepen en OCMW-voorzitter Annelies De Meersman reageerden niet op de heisa. Door de démarche van CD&V is het in elk geval duidelijk dat de brokken tussen coalitiepartners CD&V en Open Vld niet meer te lijmen vallen. Gevolg daarvan wordt ongetwijfeld dat er ook geen beslissing komt voor de tijdelijke containers als noodlocatie voor het OCMW-personeel. "Wat ons betreft is die investering totaal onrealistisch aangezien we werk willen maken van een nieuw gemeentehuis. Uiteraard moet er een oplossing komen voor de twaalf betrokken personeelsleden, maar deze piste zullen wij niet langer steunen", besluit Meganck. Afwachten of N-VA de liberalen uit de nood kan én wil helpen.

OCMW-voorzitter Annelies De Meersman (Open Vld) zou volgens CD&V al even in Wichelen wonen.
Koen Moreau OCMW-voorzitter Annelies De Meersman (Open Vld) zou volgens CD&V al even in Wichelen wonen.
Ook gemeenteraadslid Freddy Beirens zou ondertussen niet meer in Lede wonen.
Koen Moreau Ook gemeenteraadslid Freddy Beirens zou ondertussen niet meer in Lede wonen.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Een nagaan of Min. Peeters in zijn appartement gaat slapen 's avonds en niet in Puurs.

 • Edmond Dillien

  En heeft de Peeters al een adres in Antwerpen ? Dat zal denkelijk al wel zijn maar woont hij er al, of komt hij nog steeds van op de parking om zijn zwembaden en andere toestanden te beloven tijdens zijn verkiezingswandelingen. En het ergste aan heel die zaak is dat met al die politieke lijsttrekkers die nooit zullen zetelen de mensen weer maar eens bedrogen worden zelfs bij de meeste voorkeurstemmen gaan ze dikwijls nog op een lucratiever postje zitten.

 • ron platteeuw

  Eigenaardig dat staatssecretaris De Bakker dat niet opgemerkt heeft ,nochtans heeft hij enkele dagen geleden verklaard nog een tandje bij te steken ! maar ja het zal maar voor de kleine man zijn zeker ? echt schandalig ,het wordt hoog tijd dat de mensen massaal ! protesteren .

 • Claude Tanghe

  wat ik gehoord heb van sommige politiekers dat ze na één dag al hun domicilie kunnen kunnen laten aanpassen zodat ze als ze in hun eigen gemeente niet meer aan bod komen gewoon veranderen van stad of gemeente in ze spelen weer mee om in de pot geld te graaaien.Probeer dit eens als gewone burger.

 • Ivan VanStaeyen

  In de politiek doet men maar op. Als een niet-politicus domiciliefraude pleegt zijn de gevolgen soms niet te overzien. Meestal geld proberen halen waar er bijna geen te halen valt maar het blijft fraude natuurlijk. Maar daar waar wel geld te rapen valt is men laks. Het politieke systeem moet volledig herzien worden want ons kent ons en er wordt gefraudeerd tegen de sterren op. Al die soort fratsen moet je als normale burger maar eens toepassen, ze zullen je snel vinden en beboeten.