Na 16 uur stilte ontkent CD&V Lede intentie om cordon sanitaire te doorbreken: “Noch mondeling, laat staan schriftelijk werd een samenwerking geformuleerd”

Burgemeester Roland Uyttendaele.
Koen Moreau Burgemeester Roland Uyttendaele.
Pas na uitvoerig overleg binnen de CD&V-fractie ontkende burgemeester Roland Uyttendaele vrijdagmiddag de intentie om in Lede op een verscholen manier het cordon sanitaire te doorbreken. 

Gemeenteraadslid, en niet verkozen kandidaat voor de alternatieve VB-lijst ‘Lede Vlaams en Zinvol’, Filip Bauters stelde dat donderdagavond tijdens de gemeenteraad nochtans onomwonden en toen bleef elke reactie van CD&V uit. 

“Wij ontkennen formeel dat er een voorakkoord was met Lede Vlaams en Zinvol, alias Vlaams Belang, zoals vandaag in de media verscheen”, luidt het plots na 16 uur stilte. Waarom die reactie tijdens de gemeenteraad donderdagavond uitbleef, is merkwaardig. “We moesten eerst overleggen met onze fractie”, reageerde burgemeester Uyttendaele in eerste instantie bijzonder kribbig. Iets later luidde het dat Uyttendaele “geen heisa wou in de gemeenteraad” en “er niet gereageerd werd uit respect voor het overlijden van de broer van schepen Robert De Mulder.”

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wist dat de lokale afdeling haar naam veranderde om eventueel met CD&V deel te nemen aan het bestuur. “Ik heb inderdaad voor de verkiezingen gehoord dat CD&V contact met ons had opgenomen in Lede, maar ik was altijd zeer sceptisch over de slaagkans. En blijkbaar waren ze inderdaad niet te vertrouwen.”

Gesloten deuren

Dat de voorbije maanden voor de gemeenteraad voortdurend achter gesloten deuren overleg was in het gemeentehuis tussen Vlaams Belang en de burgervader werd nochtans nooit weggestoken. Mogelijk misleidde CD&V bewust de VB-raadsleden zodat het aanvallen van coalitiepartner Open Vld/Lede via een ommetje kon gebeuren. De samenwerking was in elk geval bijzonder opvallend. Uyttendaele ontkent echter dat er ooit iets bedisseld werd. “Marc Boterberg (nvdr. VB-kopman) is een goeie kameraad en mijn deur staat altijd voor iedereen open”, luidt het nu.

Dat ze bewijzen dat er een voorakkoord was. Het zal niet lukken, want er was er geen.

Roland Uyttendaele (CD&V)

Uyttendaele is – ruim een dag later - bijzonder misnoegd. “Dat ze bewijzen dat er een voorakkoord was. Het zal niet lukken, want er was er ook geen.” Bauters herhaalt echter zijn eerdere uitspraken. “Ik sta recht in mijn schoenen en CD&V bewijst andermaal dat ze huichelaars zijn. Christus is destijds ook aan het kruis gestorven terwijl iedereen hem verloochende. Bijzonder typerend dat dit nu opnieuw gebeurt.” De man ziet zich overigens extra gesterkt door het uitblijven van elke reactie meteen na zijn uitspraken. 

“In mijn gezicht heeft niemand durven reageren en daar was tijdens de gemeenteraad nochtans voldoende gelegenheid toe.” De man herhaalt ook dat niet Vlaams Belang, maar wel CD&V de eerste stap zette terwijl CD&V beweert dat er “net als met verschillende andere partijen gepraat werd nadat Vlaams Belang daartoe contact op nam” en dat toen formeel “negatief geantwoord werd”. Na het stilzwijgen wordt het nu dus een spelletje van woord-tegen-woord.

Dat burgemeester Uyttendaele na de gemeenteraad ongegeneerd – omwille van al dan niet terechte uitspraken – uitnodigde om een pint te drinken op zijn nieuwe ambtstermijn vindt de man niet meer dan normaal. “Ik zie niet in waarom ik gegeneerd zou moeten zijn. Mij valt niets te verwijten”, luidt het klaar en duidelijk. 

Toekomstige coalitie niet in gevaar

Toekomstige coalitiepartner Groen heeft nochtans ook vragen. “We hebben niks op papier gezien, maar gezien de uitspraken van raadslid Bauters hebben we bijzonder weinig twijfel dat er iets gebeurde. We zullen zeker een gesprek hebben met CD&V om te weten komen hoe de vork precies in de steel zit”, reageert Jo Maebe van Groen.

Bij De Coöperatie en sp.a reageert men voorlopig voorzichtiger. “Als er al sprake was van een voorakkoord dan waren wij daar in elk geval niet van op de hoogte. Wat ons betreft is er ook geen aanleiding om de toekomstige samenwerking met CD&V op de helling te zetten, maar later vandaag staat wel nog een intern overleg gepland”, reageert Franky Van Gyseghem.

Het ziet er dan ook niet naar uit dat Groen en De Coöperatie de kans om mee te besturen zullen laten schieten. “Dat was ook niet mijn bedoeling. Ik vond en vind enkel dat de waarheid ook haar rechten heeft”, aldus Filip Bauters. 

Die is overigens verwonderd dat zijn uitspraken plots een mediastorm veroorzaken. “Niet de huichelarij maar wel de plannen om het 30 jaar oud ondemocratisch uitsluiten van partijen en verkozenen te doorbreken wekt plotseling belangstelling op van alle nationale media. Eigenlijk betreurenswaardig dat het nu plots daarover gaat”, besluit de man.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf d'hondt

  Het beloven 6 harde jaren een coalitie van links en uiterst links

 • Patrick Zoetteken

  Zal er niet op verbeteren met wat ze nu samen gesteld hebben , nu gaan ze nog minder toelaten met de groene erbij als die op hun strepen staan en dan heb je er die uit de politiek stappen maar na een tijdje terug komen met een nieuwe partij om Ook nog wat te komen profiteren met wat zijn ze daar bezig jong

 • Karine Roeland

  Alle middelen zijn goed om een partij die voor eigen volk optreed te benadelen. Het volk mag enkel op papier kiezen wie ze willen. Er word toch geen rekening mee gehouden.

 • Lucas Vandebrug

  De Linda's Dewin onder de journalisten hebben hun werk weer gedaan denk ik dan zo . Het zijn dat soort mensen die de politiek saboteren. Je kan gerust zeggen dat de politiek correcte pers het land bestuurd

 • Luc Broes

  Stel je voor dat iemand zo misdadig zou zijn om rekening te houden met de uitslag van democratische verkiezingen!