LEDE: DE PARTIJEN DOORGELICHT

Gemeentehuis Lede 31/08/2018.
Koen Moreau Gemeentehuis Lede 31/08/2018.

CD&V

Heeft qua stemmen weinig te vrezen. Met burgemeester Roland Uyttendaele en schepenen Elke Meganck en Geertrui Van de Velde op kop, gewezen (VLD-)schepen Steven Henderickx en lijstduwers gemeenteraadsvoorzitter Erik Vandormael en schepen Robert De Mulder is bekendheid geen probleem. Nieuwkomer fotograaf 'Radiodokter' André de Grauwe past wat dat betreft perfect in het rijtje waar ook al heel wat gemeenteraadsleden zoals Isabelle Derder en Elsie De Geyter in staan.

Open Lede

Kiest duidelijk voor een nieuwe wind en kan met een sterke liberale lijst uitpakken. Opvallende namen zijn schepen Stijn Wille op kop, fractieleider Peter Venneman op drie. Andere opvallende namen zijn Reinout Grepdon, zoon van oud-burgemeester Geert Grepdon, huidig carnavalsprins Christophe Ponnet en voorzitter van de middenstandsraad Geert Timmermans. Lijstduwer is Norbert De Smet. Niet meer op de liberale lijst: OCMW-voorzitter Annelies De Meersman en de recent overgelopen schepen Dirk Rasschaert.

N-VA

N-VA zet naast de bekende gemeenteraadsleden ook enkele koppels op de lijst. Lijsttrekker Jan Lievens krijgt steun van vriendin Saartje Heymans. Carnavalisten Steven De Waele en Annouk Frulleux staan eveneens samen op de lijst. Onderaan prijkt de van CD&V afkomstige Hans Sonck. Verder zijn - met uitzondering van Marike Godefroit - alle actuele gemeenteraadsleden opnieuw present. Verder kan N-VA met Celina Van De Vyver (76) een bijzonder moderne en twitterende senior in stelling brengen. Rolstoelgebruikster Jenny Eeman-Stephan vertegenwoordigt dan weer de minder valide Ledenaars.

De Coöperatie

Verzamelt naast de socialisten van sp.a Lede ook liberale en onafhankelijke geesten. Kopman schepen Dirk Rasschaert (ex-Open Vld) en kopvrouw Stephanie Camu (sp.a) slaagden er in korte tijd in om enerzijds een volwaardig programma uit te bouwen en zich anderzijds te omringen met een beloftevolle lijst kandidaten.

Gewezen directeur van de gemeentelijke academie voor muziek en woord Jan Huib Nas, gepensioneerd vrt-journalist Johan De Ryck en Eyyüp Özerdem van Boston Pizza versterken daardoor dit paarse team.

Lede Vlaams en Zinvol

Hoopt door het samenvoegen van Vlaams Belang met onafhankelijke kandidaten het cordon sanitair te kunnen en mogen doorbreken. Een volle lijst met koptrio Marc Boterberg, Sofie Van Hauwermeiren, Filip Bauters en lijstduwer gewezen rusthuisdirecteur Joris Van Der Linden zal ongetwijfeld resulteren in een beter resultaat. De partij zet hoog in op veiligheid, betere mobiliteit, betaalbaar wonen en seniorenzorg.

Groen

Groen blijft met een volle lijst van 25 kandidaten tussen 18 en 78 jaar kiezen voor een soloproject. Huidig gemeenteraadslid Bart Heestermans staat op kop en gewezen gemeenteraadslid en gepensioneerd inspecteur-generaal bij de controledienst van het Riziv Jo Maebe duwt. Arts in opleiding An-Sofie D'Hondt staat op twee en OCMW-raadslid, vakbondsman en cafébaas Jef Lemmens (ex-sp.a) staat op drie. Ex-Miss Bette keizerin Lieve Bombeeck vertegenwoordigt de carnavalisten.

Voorwaarts Lede

Als centrumpartij rond lijsttrekker Norbert De Jonge, in 2012 verkozen voor N-VA, en lijstduwer Martin Van Heuverswijn wil Voorwaarts Lede een alternatief vormen voor de traditionele partijen. Hoofdthema is 'gedaan met stilstand en verkwisting'. Ook Voorwaarts Lede slaagde er probleemloos in om 25 kandidaten in stelling te brengen.

PVC

Partij van Carnavalist (PVC) ontstond als grap om de jaarlijkse Revue van het Prinsenhof aan te kondigen, maar werd uiteindelijk een concreet project met twaalf aan carnaval gelinkte kandidaten. Lijsttrekker is carnavalskeizer Yves Junius, verder prijken vader David en dochter Lieselot Noens op de lijst. Verder ook ex-prins Curd Wauterecht, echtgenoot van keizerin Lieve Bombeeck (Groen).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.