Doet CD&V verder of worden tsjeven buitenspel gezet?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN LEDE

Lede, burgemeester, Roland Uyttendaele
Wannes Nimmegeers Lede, burgemeester, Roland Uyttendaele
De politieke situatie in Lede is bijzonder ingewikkeld. Coalitiepartners CD&V en Open Vld, die laatste intussen verveld tot Open Lede, kunnen het totaal niet meer met elkaar vinden. Samen verder besturen lijkt daardoor zo goed als uitgesloten. Andere bruidspartners staan te dringen om mee te spelen, maar een werkbare meerderheid vormen zal een hele klus worden.

Het geruzie van de laatste maanden tussen CD&V en de liberalen werpt een donkere schaduw op de komende verkiezingen. Beide partijen konden de laatste maanden elkaar steeds moeilijker iets gunnen en stonden steeds klaar om elkaar een mes in de rug te steken. Die werkwijze zorgt er voor dat heel wat Ledenaars er rotsvast van overtuigd zijn dat er de voorbije jaren weinig of niets goeds gerealiseerd is en dat de huidige politici geen alternatief zijn. Meteen de verklaring voor een wildgroei van nieuwe of hernieuwde partijen.

Toch werden heel wat dossiers die al verschillende verkiezingen aansleepten afgerond. Deels omdat die uiteindelijk voldoende voorbereid waren en deels doordat beide meerderheidspartijen elk hun eigen accenten hebben kunnen leggen. Dat noopte de huidige meerderheid tot een niet zo beste start: bij het begin van de legislatuur gooiden CD&V en Open Vld/Lede meteen hun verkiezingsbelofte om de belastingen niet te verhogen overboord. De opbrengsten daarvan kwamen goed van pas om een aantal zaken op punt te zetten. Denken we aan de heraanleg van het dorpsplein van Lede, de 'consolidatie' en het 'evenementenplein' aan het Markizaat, het nieuwe ontmoetingscentrum in Wanzele, het nieuwe woon-zorgcentrum Markizaat ter vervanging van het afgeleefde RVT Villa Letha, de heraanleg van de Guchtstraat, het voetbalplein in kunstgras aan de Ommegang en verschillende nieuwe fietspaden. Minder tastbaar maar wel memorabel waren de verschillende recepties en volksbals.

Andere dossiers strandden helaas na een massa dossierkosten doordat onderweg iemand het geweer van schouder veranderde en dan maar snel stokken in de wielen stak. Zo is het intussen opnieuw bijzonder stil rond de bouw van assistentiewoningen en is er - ondanks alle straffe verkiezingsuitspraken - nog steeds geen oplossing voor het OCMW-personeel dat in een bijna onbewoonbaar krot moet werken. Blijft een herbestemming van de site van het oude rustoord Villa Letha uit en wachten inwoners van de Broeder De Saedeleerstraat nog steeds op een oplossing voor de problemen met de riolering.

Voer genoeg voor de oppositie zou je denken, maar op enkele beperkte tussenkomsten bleef het daar zes jaar bijzonder stil. De inzet is dus hoog, maar met de komst van tal van nieuwe partijen zal er na de verkiezingen veel mogelijk zijn.

Te verwachten is dat CD&V, vandaag 8 zetels, de grootste partij blijft. Voor de tweede grootste partij zal met 3 à 5 te verwachten zetels gestreden worden tussen N-VA, Open Lede, De Coöperatie en misschien ook Lede Vlaams en Zinvol. Daardoor lijkt het uitgesloten dat een comfortabele coalitie met slechts twee partijen mogelijk wordt. De kans dat 'Lede Vlaams (Belang) en Zinvol' mee mag spelen, lijkt uitgesloten. Tussen N-VA en Open Lede klikt het. Of zij samen met CD&V een nieuwe start kunnen en willen maken is een groot vraagteken. CD&V buitenspel zetten is wellicht ook mogelijk. Alleen moet daarvoor De Coöperatie, met de opgestapte liberale schepen Dirk Rasschaert, en wellicht nog een vierde speler in het verhaal betrokken worden. (KMJ)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.