"Natte droom van elke pompier"

GEAR UP SAFETY HELPT BOSBRANDEN BESTRIJDEN IN PORTUGAL

Aparte setting voor een groepsfoto met de vijf Belgische brandweermannen.
Tim Van Damme Aparte setting voor een groepsfoto met de vijf Belgische brandweermannen.
Drie brandweermannen van hulpverleningszone Zuid-Oost hebben de afgelopen zeven dagen branden geblust in Portugal. Het drietal trok samen met twee andere brandweermannen en drie begeleiders naar het verre Castro Daire om er vegetatiebranden te bestrijden. De stage wordt jaarlijks georganiseerd door Gear Up Safety vzw en is "een natte droom voor elke pompier", volgens de helden van hier.

Brandweermannen Tom Dreelinck, Mathias Dedoncker en Michael De Nijs vertoefden vorige week zeven dagen lang in Castro Daire, een gemeente in het Portugese district Viseu, dat ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Vila Real ligt. Het drietal kreeg samen met twee brandweermannen uit andere zones de kans een week lang branden te bestrijden in het land dat dit jaar de drie dodelijkste bosbranden in Europa sinds 1945 moest slikken. De drie inferno's eisten samen 64 doden en 204 gewonden. Dat de stage niet zonder risico's was, bleek uit de hoge verzekeringskost die het drietal uit eigen zak moest betalen.

Op de eerste dag was het al aanpoten om bosbranden te blussen.
Tim Van Damme Op de eerste dag was het al aanpoten om bosbranden te blussen.

Meteen raak

"In totaal betaalden we ongeveer 1.500 euro voor het geheel, maar ondanks die hoge kost zijn we meteen bereid om terug te keren", zeggen Mathias en Michael.


Op de eerste dag was het al meteen raak. Terwijl de lokale brandweermannen uitleg gaven over hun materiaal, sijpelde een eerste oproep binnen. "Jawel, een bosbrand. Het was inpakken en wegwezen om de vlammen te bestrijden", klinkt het. De brand bleek uiteindelijk vrij beperkt en was snel onder controle. "Toen we terug in de kazerne waren en opnieuw uitleg kregen, werden we opnieuw opgeroepen. De actie zat er meteen in". Toch was het niet elke dag bosbranden wat de pot schafte. De Belgische pompiers deden ook mee aan oefeningen, zoals off-road rijden en bergbeklimmen.

De tankwagen van het Portugese korps.
Tim Van Damme De tankwagen van het Portugese korps.

Krachtpatser

"Vooral in dat laatste is de brandweer van Castro Daire enorm sterk. Het gebied dat ze bestrijken ligt midden in de bergen. Daardoor worden ze vaak opgeroepen om mensen in nood te helpen," legt Michael uit. Wanneer het even kon, trokken de jongens erop uit met de tankwagen van het Portugese korps. "Een krachtpatser van Iveco met terreinbanden en een watertank van 3.000 liter. Met dat 'beest' reden we echt off-road," lacht Mathias. Een groot struikgewas of kleine boom die in de weg stond, mocht voor de spuitgasten geen probleem zijn. "'Just drive over it', klonk het dan".


Wat de jongens vooral bijblijft, is de ervaring op zich. "Gear Up Safety noemt het een stage, maar in feite is het een onvergetelijk totaalpakket. Een natte droom voor elke pompier en iets dat je zeker eens moet gedaan hebben." Toch zorgde de week in Portugal ook voor een kleine cultuurschok. "De brandweer gebruikt verouderd materiaal. Zo rijdt er bijvoorbeeld nog een ziekenwagen met dik 476.000 kilometer op de teller en gebruiken ze brandweerpakken die door Gear Up Safety vzw vanuit ons land zijn geschonken", klinkt het. Meer informatie over Gear Up Safety is te vinden via www.gear-up-safety.be.

Mathias Dedoncker wil zo snel mogelijk terug.
Tim Van Damme Mathias Dedoncker wil zo snel mogelijk terug.