"Het is makkelijker je broer te pesten"

BROERS EN ZUS SPELEN SAMEN IN LEUVENSE FILM 'ALLEEN'

Axiana, Matthias en Quinten moeten heel wat pestscènes spelen.
Foto Koen Moreau Axiana, Matthias en Quinten moeten heel wat pestscènes spelen.
Drie jongeren uit Lede zijn nog tot het einde van het schooljaar in de weer met de filmopnames van 'Alleen'. Voor tweelingbroers Matthias en Quinten Schouppe is dat even wennen. "Al zijn we het ook wel gewoon niet altijd even lief te zijn voor elkaar", knipogen ze.

Op wat figurantenwerk in de kortfilm Waldo, de film Labyrinthus en de VTM-soap Familie na, hadden Axiana Govaert (16) en haar tweelingbroers Matthias en Quinten Schouppe (17) nauwelijks acteerervaring. Toch draagt het trio de hoofdrollen in de film over pesten die de Leuvense student Jorrit Ferket momenteel opneemt. "De film vertelt de ervaringen van Jorrit waardoor het best wel confronterend is", vertellen de jongelui. Dat de drie terechtkwamen in de hoofdzakelijk Leuvense productie is bovendien geheel aan het toeval - en aan Axiana - te wijten. "Omdat onze ouders me te jong vonden om alleen naar de audities te gaan, kreeg ik het gezelschap van Quinten", vertelt Axiana. Quinten had helemaal geen ambitie om mee te spelen, maar toen hem gevraagd werd of hij niet eens wou proberen, ging hem dat duidelijk goed af. "Het was een leuke ervaring en dat is het nog steeds. Eigenlijk droom ik van een toneelopleiding", vertelt de jongeman die momenteel net als zijn zus verzorging studeert aan het Sint-Augustinusinstituut in Aalst.

Alledrie gecast

Bij een volgende auditie voor de rolverdeling ging ook broer Matthias mee. "Omdat de kandidaat voor de hoofdrol van gepeste er niet was, werd me gevraagd even in te springen. Daarvoor was ik zo nerveus en bang waardoor ik blijkbaar het perfecte pestslachtoffer werd", lacht die. Uiteindelijk werden de drie gecast voor de hoofdrollen. Matthias, die een deeltijdse opleiding volgt aan het Koninklijke Technisch Atheneum in Aalst en in Hofstade aan de slag is als winkelbediende, kruipt daarvoor in de huid van Jorrit. Die werd gedurende zijn jeugd enorm gepest. Als grootste pestkop krijgt hij zijn eigen broer tegenover zich. "Het is best wel hard wat ik hem zo moet aandoen, maar gelukkig zijn we als broers wel één en ander gewend van elkaar", lacht Quinten.


Axiana speelt de beste vriendin van de gepeste jongen. "Het zijn drukke weekends en aangezien de opnames in Leuven en Blankenberge zijn, slijten we heel wat uren op de trein, maar dat hebben we er graag voor over", klinkt het.

Geen ervaring met pesten

Ondanks het moeilijke thema heeft het trio geen problemen met het verhaal. "Zelf hebben we nauwelijks ervaring met pesten of gepest worden, maar we beseffen heel goed hoe belangrijk het is om dit verhaal te brengen. Te vaak loopt het totaal fout af. Hopelijk vinden slachtoffers door deze film de moed om te durven zeggen wat er gebeurt en vragen pestkoppen zich af waar ze eigenlijk mee bezig zijn." Dat de film volledig gedragen wordt door vrijwilligers die zich kosteloos inzetten, maakt het geheel nog waardevoller. "Ons team telt 70 mensen die intussen een hechte kliek vormen. Dankzij enkele sponsors, zoals de NMBS, De Lijn en Colruyt wordt alles stilaan heel realistisch." De makers dromen dan ook van de grote zalen. "Al zijn we evenzeer bereid vertoningen te geven voor scholen en verenigingen", klinkt het.


Meer info over de film, boekingen en info over figureren tijdens de opnames op www.filmalleen.be of via jorrit.ferket@outlook.com.