Florian haalt brons op WK modelautoracen

Eerste deelname en al meteen medaille

Lebbeke heeft een kanjer van een RC-racer in huis. Florian Joos racet met telegeleide autootjes als geen ander. Het leverde hem een bronzen medaille op tijdens het WK modelautoracen in Zuid-Afrika. "Ik kreeg de liefde voor deze sport met de paplepel mee", zegt hij.
Florian Joos is trots op de bekers die hij al won.
Geert De Rycke Florian Joos is trots op de bekers die hij al won.

Florian Joos is amper vijftien jaar oud, maar telegeleide autootjes hebben voor hem geen geheimen. De jongeman is net Electro-Mechanica gestart aan het Oscar Romerocollege in Dendermonde. "Daar kan ik nog veel leren om mijn racewagens nog beter te maken", zegt hij enthousiast.

Florian mag zich alleszins nu al bij de beste RC-racers ter wereld rekenen. Dat bewijst zijn bronzen medaille tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Dat WK vindt elke twee jaar plaats en wordt georganiseerd door de International Federation of Model Auto Racing, op een groot indoorasfaltcircuit.

"Het was mijn eerste deelname aan een WK", vertelt Florian. "Ik race pas sinds 2016 met wagens op schaal 1/12, die tot honderd kilometer per uur kunnen halen. Toch wist ik me te kwalificeren. Uiteindelijk slaagde ik er zelfs in om tijdens de beslissende race twee belangrijke voorliggers in te halen en zo derde te eindigen."

Racen is een goed manier om te ontspannen

Florian Joos

Florian werd zo de eerste Belg en jongste piloot ooit die een podiumplaats behaalde in de oudste wedstrijdklasse van electroracewagens. "De eerste twee piloten waren trouwens professionele fabriekspiloten die veel meer ervaring hadden", zegt de jongen. "Ik mag dus best wel trots zijn."

Racen met telegeleide wagentjes doet Florian al sinds zijn vierde verjaardag. "Het is papa die me de liefde voor deze hobby doorgaf", zegt hij. "Zelf was hij supergoed vroeger. Dankzij hem begon ik ook te racen. Hij nam me mee naar een race een ik kreeg de smaak meteen te pakken. Nu trekken we samen naar wedstrijden over de hele wereld. Oefenen doen we op woensdag en in het weekend, meestal in Nederland omdat er in België niet zoveel circuits zijn."

Florian kan altijd rekenen op de expertise van vader David. Hij zorgt ervoor dat technisch alles goed zit. "Ik was goed in mijn jonge jaren, maar niet zo goed als Florian nu", zegt hij. "Toen ik zelf racepiloot was, had ik een heel goede mecanicien die me raad gaf. Mij interesseerde toen echt alleen maar het rijden zelf. Nu ik zelf verantwoordelijk ben voor de technische kant, zijn de rollen omgekeerd en probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met de tips die ik vroeger kreeg."

Florian sleutelt aan zijn telegeleide auto’s, maar laat die technische expertise voorlopig toch vooral aan papa David over.
Geert De Rycke Florian sleutelt aan zijn telegeleide auto’s, maar laat die technische expertise voorlopig toch vooral aan papa David over.

Van leeftijdsgenoten krijgt Florian gemengde reacties. "Een medaille levert natuurlijk wel felicitaties op", zegt hij. "Maar jongeren denken ook vaak dat ik 'maar wat met autootjes speel', dat het speelgoed is. Het is natuurlijk veel meer dan dat. Eens ze dat beseffen, merk ik wel de bewondering."

Florian wil graag nog veel verder groeien in de racewereld van telegeleide auto's. "Ik vertoef heel graag op wedstrijden om de sociale contacten", zegt hij. "Je komt er mensen van over heel de wereld tegen. Ik leer Zuid-Afrikanen, Amerikanen, Japanners, Chinezen enzovoort kennen. Dat is heel leuk. Ik wil ook hard blijven oefenen om de allerbeste te worden. Ik hou ervan met racen bezig te zijn, want het is een goede manier om te ontspannen, om de beslommeringen van alledag helemaal te vergeten."
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christophe Moortgat

    Knappe prestatie, Florian!