Flinke besparing dankzij zonnepanelen

EXTRA CENTEN WORDEN IN GEMEENTELIJK PENSIOENFONDS GESTORT

Burgemeester François Saeys bij de zonnepanelen op het dak van een van de gemeentelijke gebouwen.
Foto Geert De Rycke Burgemeester François Saeys bij de zonnepanelen op het dak van een van de gemeentelijke gebouwen.
De zonnepanelen die Lebbeke vier jaar geleden plaatste op zeven gemeentelijke gebouwen, blijken flink te renderen. Met de groenestroomcertificaten werd al 84.000 euro terugverdiend.Daarnaast wordt er ook flink bespaard op de energiefactuur. "Het geld dat we besparen, steken we in ons pensioenfonds", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld).

Het gemeentebestuur legde in oktober 2011 haar ambitieuze plan rond groene energie voor. Zeven gemeentelijke gebouwen kregen zonnepanelen op het dak. "Die kwamen er niet zomaar", zegt burgemeester François Saeys (Open Vld). "Voordien hadden we allerlei mogelijke investeringen rond groene energie en rationeel energiegebruik bestudeerd en geëvalueerd. Uiteindelijk bleek de plaatsing van zonnepanelen de beste oplossing. De zeven gebouwen werden geselecteerd op basis van dakoppervlakte, oriëntatie en stabiliteit."


Uiteindelijk kregen het administratief centrum, de bibliotheek en gemeenschapscentrum Biekorf, het ontmoetingscentrum van Wieze, gemeenteschool De Puzzel en kleuterafdeling Puzzeltje, het buurthuis van Denderbelle en de kantoren van de lokale politie zonnepanelen op het dak. Het gemeentebestuur is nu maar wat blij met die keuze, want de zonnepanelen blijken flink te renderen. Sindsdien nemen die een kleine twintig procent van het elektriciteitsverbruik van die gebouwen over. "Daardoor besparen we flink op de energiefactuur", zegt Saeys. "De zeven gebouwen samen verbruiken zo'n 478.739 kWh aan elektriciteit per jaar. De panelen leveren daarvan 83.402 kWh of 17,42 procent op het totaalverbruik. Dat is niet min." Bovenop die besparing komt ook nog eens het geld dat de gemeente terugverdient aan groenestroomcertificaten. "We hebben 334.991 euro geïnvesteerd voor de plaatsing van de zonnepanelen", zegt Saeys.

Pensioenfonds

"We hadden berekend dat we dit in tien jaar tijd terug zouden verdienen. Maar na de eerste vier jaar hebben we nu al 84.000 euro terugverdiend aan certificaten, bovenop de gerealiseerde besparing door eigen verbruik van de gewonnen elektriciteit."


De winst die de gemeente met het project van de zonnepanelen maakt, is geen overbodige luxe. "Het geld dat we besparen, steken we in ons pensioenfonds", zegt Saeys. "De pensioenlasten blijven jaar na jaar groeien, de gemeente moet dat op één of andere manier opvangen. Dit is daarvoor een uitstekende manier. Zo zijn we zeker dat we ook in de toekomst die groeiende kost het hoofd kunnen blijven bieden."