142 zonnepanelen op dak nieuwe muziekacademie

Geert De Rycke
Het dak van de nieuwe academie voor muziek, woord en dans aan het cultuurerf in de Stationsstraat in Lebbeke krijgt meer zonnepanelen dan oorspronkelijk voorzien. In totaal komen er 142 zonnepanelen op het dak.

“Dat zal ongeveer 36.500 kWh aan groene stroom per jaar opleveren voor het cultuurerf”, zegt schepen van Klimaat en Energie Mike Torck (Groen). “Dat is goed voor 23 procent van het totale jaarverbruik elektriciteit op het cultuurerf. Het dossier voorzag aanvankelijk enkele de minimale hoeveelheid zonnepanelen om aan de regelgeving te voldoen, maar het dakoppervlak biedt veel meer ruimte. Daarom hebben we beslist er extra te laten plaatsen.”

De zonnepanelen van de nieuwe academie zullen worden aangesloten op de gemeentelijke hoogspanningscabine van het cultuurerf, die ook de energie levert voor de bibliotheek en CC De Biekorf. “Het gaat om een investering van ongeveer 57.000 euro die zich na twintig jaar meer dan twee keer zal hebben terugbetaald”, zegt Torck. “Met dit initiatief verminderen we ook de CO2-uitstoot van het gemeentelijk patrimonium.” 

Voor de uitvoering van de installatie zal de gemeente samenwerken met netbeheerder Fluvius, in het kader van de samenwerkingsovereenkomst “Energiediensten voor Lokale Besturen”.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.